Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) au efectuat 17 percheziții la sediile agenției ProImobil, la domiciliile factorilor de decizie și în automobilele acestora. Perchezițiile au loc într-un dosar de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari, se presupune că compania ar fi prejudiciat bugetul de stat cu circa cinci milioane de lei. În urma perchezițiilor efectuate la domiciliile factorilor de decizie două persoane au fost reținute.

Urmărirea penală în cauza penală a fost începută la 24 august 2016 de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, în temeiul bănuielii rezonabile privind evaziunea fiscală în proporții deosebit de mari.

În rezultatul efectuării acţiunilor de urmărire penală pe cauza vizată s-a stabilit că factorii de decizie ai SRL „Pro Imobil Grup”, au organizat şi folosesc o schemă de gestionare a activităţii întreprinderii prin intermediul mai multor persoane, având ca scop activitatea frauduloasă, în scopul prestării serviciilor de comercializare a bunurilor imobile, cu încasarea mijlacelor băneşti în numerar, respectivele operaţiuni nefiind reflectate în evidenţa contabilă a întreprinderii, astfel fiind diminuată baza impozabilă a întreprinderii.

Totodată, în urma efectuării măsurilor speciale de investigaţii s-a constatat că la întreprindere activează neoficial circa 80 agenţi de vînzări, salariul mediu nedeclarat constituind circa 2.700 euro lunar per persoană.

La fel s-a constatat că încasările pentru serviciile prestate sunt efectuate în valută străină, care de asemenea nu sunt reflectate în evidenţa contabilă. O parte din tranzacţiile cu bunurile imobile sunt înregistrate pe numele agenţilor de vînzări sau pe numele altor persoane care activează la indicaţia şi în interesul factorilor de decizie din cadrul SRL „Pro Imobil Grup”, iar ulterior sunt înstrăinate, fiind obţinute venituri nedeclarate.

Astfel, s-a stabilit că în perioada 2015-2017, prin ne includerea în documentele contabile şi financiare a datelor privind veniturile şi cheltuielile reale, SRL „Pro Imobil Grup” nu a achitat impozite la bugetul de stat în sumă de peste aproximativ 5 milioane lei.

În cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate sisteme informaţionale de lucru, calculatoare, aparate de casă şi control, suporturi de memorie care conţin fişiere, purtătoare de informaţie pe care se stochează datele din sistemele de monitorizare video, documente contabile, înscrisuri de ciornă, ştampile, contracte ce demonstrează activitatea frauduloasă, mijloace băneşti nereflectate în evidenţa contabilă (aproximativ 400.000 lei).

Compania imobiliară „Pro Imobil Grup” SRL a fost fondată în 2011 de către Lidia Musteață și este administrată de către Vladislav Musteață.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!