Un copil de șapte ani, dintr-un sat din raionul Hîncești s-a infectat cu rabie animalieră. Acesta aflându-se la munci agricole împreună cu bunica a fost mușcat de un dihore, care a și transmis infecția.

Copilului i s-a acordat primul ajutor – spălarea şi prelucrarea rănii, inițierea tratamentului profilactic prin administrarea primei doze de vaccin, a imunoglobulinei antirabice, şi continuarea tratamentului vaccinal.

Tratamentul copilului este administrat în condiții de staționar. Reacții la administrarea preparatelor antirabice nu au fost atestate.

Prin anchetarea epidemiologică, realizată operativ de către specialiştii CSP Hînceşti şi Leova, au fost depistate suplimentar patru persoane care au contactat cu animalul în cauză, de asemenea, fiind supuse tratamentului vaccinal.

Deşi în anul curent are loc o diminuare a numărului de animale depistate cu rabie, situaţia epizootologică la această boală continuă a fi o problemă majoră de sănătate publică, deoarece fiecare persoană agresată de animale turbate poate deveni o victimă cu pronostic nefavorabil pentru viaţă, din aceste considerente fiind de stringentă necesitate menţinerea vigilenţei populaţiei la contactul cu orice categorie de animale, în deosebi cu cele sălbatice.

Întru prevenirea rabiei, specialiștii CNSP recomandă insistent de a respecta regulile de comportament cu orice animal – domestic sau sălbatic şi anume:

– în cazul agresării de animale se recomandă spălarea abundentă a rănii sub apă curgătoare cu săpun, prelucrarea marginilor rănii cu –
– tinctură de iod – proceduri ce înlătură masiv cantitatea de virus aflată în rană;
– adresarea imediată după asistenţă medicală, şi urmarea strictă şi necondiţionată a tratamentului vaccinal, în termenii prescrişi de medici.

Tratamentul vaccinal antirabic al persoanelor agresate de animale este gratuit, iar vaccinul condiţionează formarea unei imunităţi efective, ce asigură în mare măsură prevenirea îmbolnăvirilor prin rabie cu pierderea de vieţi omeneşti.

În același timp instituţiile responsabile de reglarea numerică a populaţiilor de vulpi şi câini fără stăpân – autoritățile pentru protecția mediului, Asociaţia Moldsilva, autorităţile administrației publice locale, sunt chemate pentru aşi onora obligaţiunile de funcţie în acest domeniu, astfel contribuind eficient la menţinerea bunăstării epizootologice şi epidemiologice la rabie.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!