Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală intentată pe faptul abuzului de putere, comis de fostul şef-adjunct al Inspectoratului fiscal de stat raionul Briceni care a pus în aplicare o schema de deturnare a banilor publici sub pretextul restituirii TVA anumitor persoane juridice.

În cursul acţiunilor de urmărire penală procurorii au constatat că, folosind intenţionat situaţia de serviciu, inculpatul a întocmit şi a determinat alţi angajaţi din subordine să dispună restituirea TVA din buget, în sumă de 510.202 lei, companiei Labean Prime – fondată şi condusă de persoane apropiate acestuia. Temei pentru restituirea TVA au servit pretinsele acte de control ale fiscului, în care au fost incluse date false.

Astfel, în mod ilegal, din bugetul de stat a fost transferată acestei firme suma de bani, care datorită reacţionarii prompte a organelor de control au fost blocaţi pe contul persoanei juridice respective, astfel autorii infracţiunii fiind în imposibilitate de a intra în posesia banilor.

Fapta inculpatului a fost calificată drept tentativă de abuz de serviciu şi dacă va fi găsit vinovat de cele incriminate, inculpatul riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 3 ani ori amendă în mărime de la 32 500 lei pînă la 57 500 lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe o perioada de până la 5 ani.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!