/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Circa 1.300 de studenți care învățau la contract vor ocupa locuri bugetare în anul 2017

missing
30 august 2017, ora 14:59

Concursurile s-au desfășurat pentru studenții promovați în următorul an de studii, cu excepția ultimului an, în cele 14 instituții de învățămînt superior public, în baza mediei de concurs, calculată ca media aritmetică a mediilor semestriale din sesiunile de iarnă şi de vară a anului academic 2016-2017. Au fost aplicate și alte criterii proprii, aprobate de Senate, pentru a putea face distincții între candidații cu aceeași medie.

Conform datelor furnizate de fiecare instituție de învățămînt superior, care sunt raportate la anii de înmatriculare 2014-2015, 2015-2016 și 2016-2017, s-a respectat condiția păstrării locurilor bugetare pentru studenții orfani, studenți rămași fără îngrijirea părinților şi persoanele cu dizabilitate severă şi accentuată, fiind scoase în afara concursului, în conformitate cu al. 4 al Regulamentului menționat mai sus. Astfel, 2.157 de locuri cu finanțare bugetară au fost acordate acestui grup de studenți.

În total au fost scoase la concurs 13.720 locuri cu finanțare bugetară (în anul precedent 9.963 locuri cu finanțare bugetară) la care au participat 4.468 de studenți care-și fac studiile prin contract cu achitarea taxei de studii. În rezultatul concursului 1.297 dintre studenți care și-au făcut studiile cu taxă din anii precedenți au ocupat locuri cu finanțare bugetară (în comparație cu 1.326 de studenți în anul 2016 și circa 1775 studenți în 2015).

În urma analizei datelor prezentate de universități cei mai mulți studenți cu taxă de studii care au ocupat locurile bugetare sunt de la Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălți și Universitatea de Stat din Moldova.

Astfel, constatăm creșterea interesului pentru studii universitare de licență pentru a se menține pe locul cu finanțare bugetară sau pentru a fi transferați la loc bugetat de stat, în așa fel atestăm că studenții sunt motivați să facă studii și să obțină performanțe, precum și să se implice activ în viața universitară și de cercetare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram