Cu toții sărbătoresc Ziua Limbii, doar că fiecare cu limba lui. Conducerea țării a depus astăzi flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor. În timp ce majoritatea au spus clar și răspicat că marcăm Ziua Limbii Romane, șeful statului, ca de obicei, a insistat pe „moldovenească”.

Deși nu a anunțat presa că va depune flori, primul pe Aleea Clasicilor a fost președintele Igor Dodon: „Astăzi în Republica Moldova este sărbătoare națională. Este limba noastră cea de stat – moldovenească”.

„Președintele e pălit cu știubeiul în cap. Copiii, care învață limba română, râd de tata când se culcă cu fața în pernă”, a menționat Mihai Ghimpu.

Au ales să vină separat la depuneri de flori democrații Andrian Candu și Pavel Filip. Cei doi s-au plimbat prin parc înconjurați de zeci de agenți de pază, unii fiind dotați cu serviete anti-glonț. Când a venit timpul declarațiilor, oficialii au fost scumpi la vorbă, mai ales premierul, care a refuzat să ofere vreun comentariu.

„La mulți ani pentru limba română. Vă doresc o zi bună și succese. Ea deja există în Consituție, datorită unei decizii a Curții Constituționale. Și noi toți vorbim limba română”, a declarat Andrian Candu.

Conducerea primăriei a venit la eveniment pe ritmuri muzicale. Nistor Grozavu nu a dat însă ochii cu liberalii, de care s-a dezlipit.

„Eu pot să dau ochii cu oricine. Nu am o asemenea problemă”, susține Nistor Grozavu.

Din arest la domiciliu, primarul suspendat, Dorin Chirtoacă, a felicitat internauții pe facebook. Cu o urare în versuri a venit și ambasadorul SUA la Chișinău, care a recitat o poezie în limba română.

A ales să felicite vorbitorii de limbă română și ambasadorul României în țara noastră. Daniel Ioniță, la fel, a optat pentru versuri, postând o poezie scrisă de Grigore Vieru. La 31 august, după Marea Adunare Națională de la Chișinău, Sovietul Suprem al republicii a îndeplinit cerințele a sute de mii de moldoveni și a proclamat limba română ca limbă de stat și a votat revenirea la grafia latină.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!