Atmosferă de sărbătoare și în școlile din satele Moldovei. Și acolo copiii și-au pus cele mai bune straie, au rupt cele mai frumoase flori din grădină și, plini de emoții, au dat start noului an școlar. Elevii din comuna Coșnița, de exemplu, spun că au așteptat cu nerăbdare această zi pentru că le-a fost dor de colegi și de profesori. Au fost și din cei care au cam strâmbat din nas că li s-a terminat vacanța și că vor trebui, din nou, să se reapuce de carte.

Cei mai emoționați au fost picii care au pășit pragul școlii pentru prima dată. La Coșnița, în clasa întâi, anul acesta, au fost înmatriculați în jur de 50 de copii, cu aproape 30 mai puțini decât anul trecut. Micuții, deși nu prea înțeleg ce înseamnă o școală, spun că au venit cu drag la primul sunet.

„Am învățat că trebuie să citim, să ascultăm educatorii și să învățăm să știm a scrie”.

Deși zgribuliți de frig și cu somnul neîmplinit, micuții au încercat să asculte cu atenție urările celor care au venit să îi felicite. Unii au înțeles deja și ce obiecte le sunt pe plac.

„Educația fizică”.

„Educația plastică, matematica, educația tehnologică. Limba română, așa oleacă”.

Iar, de emoție, un pici a uitat poezia: „Am uitat … Suntem mândri să primim cheia și cartea înțelepciunii”.

În timp ce unii copii au venit însoțiți de părinți, alții au pășit pragul școlii alături de bunici: „Acuma știți cum e, părinții la făcut bani, iar bunicile au grijă de copii”.

Și profesorii au așteptat revederea cu elevii: „De fiecare dată am emoții foarte mari la 1 septembrie. Sunt bucuroasă să îi revăd, s-au înălțat, au crescut”.

La careu a fost prezent și preotul satului care a citit o rugăciune. Părinții zic că nu îi deranjează prezența acestuia.

În liceul Ion Creangă din Coșnița învață peste 560 de copii care vin aici din câteva sate din vecinătate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!