/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Suspendări în cazul „Braguța”. Au deschis dosar penal „pe fapt”, nu contra celor responsabili

missing
01 septembrie 2017, ora 19:04

Potrivit probelor de care dispune TV8, încă în data de 22 august, la Izolatorul de pe strada Tighina din Capitală a fost solicitat serviciul de ambulanță. Deși medicii au cerut internarea lui Andrei Braguța la Psihiatrie, responsabilii au refuzat, pe motiv că nu avea cine să-l escorteze. Despre faptul că medicii au vizitat de mai multe ori izolatorul, a anunțat printr-un comunicat și Ministerul de Interne, fără a spune, însă, de ce tânărul așa și nu a fost dus la spital. Între timp, mai mulți angajați de la Inspectoratul General de Poliție și Departamentul Instituțiilor Penitenciare au fost suspendați. Deși am încercat să discutăm cu aceștia, unii fie au închis telefonul imediat ce au aflat că suntem jurnaliști, iar alții, au invocat faptul că sunt ocupați, iar ulterior nu au mai răspuns la telefon.

Dacă vor răspunde sau nu cei vinovați de moartea tânărului nu se știe. Șeful adjunct al Procuraturii Generale ne-a spus că oamenii legii au pornit o anchetă penală – nu împotriva cuiva anume, ci „pe faptul” decesului tânărului.

„Este pornită urmărire penală pe fapt. Nu este neapărat nevoie ca un dosar să fie numit pe o persoană concretă pentru a asigura o investigație eficientă. Deja s-au început audierile. Pentru a face o concluzie, avem nevoie de raportul de expertiză medico-legală”, a menționat procurorul Igor Popa.

„Chiar dacă au fost suspendați din funcție, este regretabil că au făcut-o după atâtea zile, perioadă în care ei au reușit probabil să distrugă anumite probe, să influențeze anumiți martori”, a declarat avocatul Vadim Vieru.

Avocatul se declară nedumerit de poziția MAI, care a precizat într-un comunicat că Andrei Braguța ar fi fost fost bătut de alți reținuți din celulă.

„Faptul că el se fla în detenție, ei deja sunt responsabili pentru integritatea sa fizică. Și faptul că el își aplica, probabil fiind în starea de sănătate în care era, își aplica singur lovituri, nu justifică în niciun fel comportamentul lor. Sau faptul că au aplicat lovituri alți deținuți, la fel este un lucru foarte grav că ei au admis acest lucru”, a mai spus Vadim Vieru.

În legătură cu acest caz s-au autosesizat mai multe ONG-uri. Acestea au lansat un apel prin care cer autorităților să investigheze și să pedepsească imediat responsabilii. Din păcate, cazul lui Andrei Brăguța nu este unicul.

„Nu trece o lună fără ca Moldova să fie condamnată pe art.3 în 2017. Dacă în 2016 au fost comise infracțiuni de tortură și în 2017, adică astăzi, Moldova e condamnată la CEDO, noi constatăm că până în 2016, inclusiv în anul acesta, acest tip de infracțiune continuă. Polițiștii, cum torturau, așa și torturează”, susține expertul Amnesty International Moldova, Igor Stoica.

S-a autosesizat și Avocatul Poporului, dar nu se știe dacă acesta a inspectat sau nu izolatorul în care tânărul ar fi fost bătut sau penitenciarul la care s-a stins din viață Andrei Brăguța.

„El, conform legii cu privire la Avocatul Poporului, are dreptul nestingherit, în orice moment vrea, să vină, fără a preîntâmpina autoritățile penitenciarului, la fața locului, să discute personal cu deținuți, medici, gardieni, cu toți. A făcut asta avocatu poporului? Până în prezent eu nu văd asta”, a mai spus Igor Stoica.

„Sunt niște chestiuni pe care nu pot să le comunic în public astăzi. Noi o să facem raport unde am fost, când am fost, pe ce perioadă și ce am relatat”, a declarat Alexandru Zubco, șef direcție oficiul Avocatul Poporului.

Ieri, autoritățile au recunoscut că Andrei Brăguța a fost dus la închisoare în stare gravă, cu numeroase vânătăi pe corp. A ajuns acolo după ce s-ar fi luat la harță cu niște polițiști de patrulare. Potrivit surselor TV8, care au solicitat anonimatul, bărbatul ar fi fost bătut în Izolator de către polițiști și alți reținuți. În plus, acesta a fost umilit, fiind ținut în pielea goală pe ciment și fiindu-i deconectată apa în celulă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram