Agenția pentru Protecția Consumatorului vine cu recomandări pentru cetățeni privind utilizarea cântarului în comerț. Cântarul, fiind un mijloc de măsurare care se verifică metrologic, cu o periodicitate indicată în Lista oficială a mijloacelor de măsurare.

Obligațiile agenților economici:

1. Comercianții

Persoanele fizice şi juridice care activează în tranzacții comerciale (în magazine/ supermarketuri/ piețe autorizate) sunt obligate să măsoare produsele şi serviciile oferite, cu mijloace de măsurare adecvate (aparate de cântărit). Comercianții trebuie să fie dotați cu cântare şi greutăţi proprii adecvate, legalizate, verificate metrologic, în modul stabilit de legislaţie, interzicînd folosirea mijloacelor neverificate sau cu termenul de verificare depăşit.

2. Administratorii de piețe agroalimentare

Persoanele fizice şi juridice care administrează piețele agroalimentare sunt obligate să asigure funcţionarea cântarului de control pentru cumpărători, interzicînd exploatarea acestuia neverificat sau cu termenul de verificare depăşit.

Fiți precauți! Se interzice folosirea în scopuri comerciale a cântarelor de uz casnic.

Condițiile unei măsurări corecte:

În timpul măsurării cântarele trebuie să fie amplasate pe o suprafață netedă, dură și orizontală.

Un mijloc de măsurare destinat pentru activități comerciale trebuie să conțină următoarele informații obligatorii:

– numărul de serie al cântarului;
– clasa de exactitate.

Cântarele trebuie să aibă:

– sigiliu intact aplicat de verificator;
– marcaj de verificare metrologică;
– buletin de verificare metrologică valabil (se prezintă la cererea consumatorului).

APC subliniază, că un aparat de cântărit cu verificarea metrologică valabilă, utilizat incorect poate cauza înșelare la masă.

APC recomandă consumatorilor să fie atenți:

– aparatul de cântărit să fie utilizat în mod corespunzător (ex: condiții de stabilitate, utilizat în condiții de nivel, receptorul de sarcină să nu fie inversionat etc.);

– indicațiile aparatului de cântărit sa fie vizibile.

Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor exercită, în numele statului, supravegherea metrologică în condiţiile Legii nr.7 din 26 februarie 2016 privind supravegherea pieţei în ceea ce privește comercializarea produselor nealimentare a Legii nr. 131 din 8 iunie 2012 privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător precum și Legii metrologiei nr. 19 din 04.03.2016. Agenția este subordonată autorităţii centrale de metrologie (Ministerul Economiei și Infrastructurii) și efectuează, fără a percepe tarife sau taxe, supravegherea metrologică a respectării de către persoanele fizice şi juridice a prevederilor documentelor normative din domeniul metrologiei legale, ce ţin de:

a) utilizarea adecvată a unităţilor de măsură şi a simbolurilor acestora în conformitate cu legislația;
b) obligaţiile utilizatorilor mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal;
c) obligaţiile producătorilor şi importatorilor mijloacelor de măsurare la punerea la dispoziție pe piață și darea în folosință a acestora;
d) obligaţiile producătorilor de preambalate și de sticle utilizate ca recipiente de măsură;
e) corectitudinea efectuării măsurărilor.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!