Nemulțumiți de taxele ilegale colectate în instituțiile de învățământ. Mai mulți părinți se declară deranjați de faptul că sunt obligați să achite taxe ilegale – bani care sunt cheltuiți absolut netransparent și, de cele mai multe ori, nu în folosul copiilor. Părinții nu sunt, însă, unanimi în demersul lor, iar de acest lucru profită grupurile de interese.

Mai multe asociații obștești au solicitat astăzi, într-o conferință de presă, transparență totală în tot ceea ce ține de colectarea banilor în școlile din țară.

Comitetele părintești nu au dreptul și nu au menirea de a colecta taxe ilegale. Aceasta este o ilegalitate, putem spune chiar și o infracțiune”, a declarat Ala Revenco, co-fondator AO Părinți Solidari.

Din cauza situației cu taxe informale, părăsești un liceu, deoarece, timp de un semestru întreg copilul practic venea plângând acasă”, Olga Bîtcă, Manager la CREDO

Nu toți părinții recunosc, însă, practicarea fenomenului colectării ilegale a banilor în școlile unde învață odraslele lor. Mai mult, unii consideră firească achitarea unor astfel de taxe.

Dar încă nu știm de nici o taxă, nu mi-au spus încă nimic”;

Dar este vreo asociație obștească care colectează acești bani sau cine primește acești bani. – Nu pot să vă spun, nu știu… – Nu cunoașteți? – Nu cunosc”;

În cazul în care statul nu are grijă de copii și profesori, în cazul dat eu cred că ar fi ok”.

Unii elevi recunosc că aceștia aduc bani la școală pentru ceea ce ei numesc „fondul clasei”.

Da, când la început de școală ne spuneau”;

1200 lei. Cât trebuie atât și achită de obicei. – Voi aveți asftel de taxe? – Da, este fondul clasei. Se achită”;

În ceea ce privește colectare de taxe în instituțiile de învământ superior, părerile studenților sunt împărțite:

Eu cred că este normal ca universitatea să colecteze taxe, fiindcă bugetul universității nu este atât de mare și dacă un carnet de elev noi îl cumpărăm singuri și el este doar 10 lei și 10 bani”;

Aceasta depinde de posibilitățile studentului. Asta ține de faptul că unii au posibilități, dar nu au bani, dar unii au bani, dar nu au posibilități – lor nu le-a ajuns minte, în schimb bani au”.

Pentru unii părinți, taxele ilegale constituie o problemă. Totuși, aceștia ezită să se împotrivească, deoarece se tem ca profesorii să nu se răzbune pe copii.

Asta e ca și peste tot. La școală peste tot, la școală nu-i așa? În fiecare an trebuie să achiți fondul școlii, fondul clasei. Se uită urât la părinți, la toate celea, se uită farte urât. – Și sunteți nevoit să achitați? – Da că altfel înjosesc copilul”;

Este o idee proastă. Dacă grădinițele sunt ale statului – să finanțeze statul”.

Cei de la Direcția Educație ne-au spus că taxele nu sunt obligatorii pentru părinți. În acest sens există și un Ordin, din 2016, „cu privire la interzicerea colectării ilicite de bani, sub orice pretext, în instituțiile de învățământ general”, numai că despre el se vorbește puțin. Cei de la Ministerul Educației nu ne-au răspuns la telefon pentru a ne vorbi despre fenomenul colectării ilegale a banilor în instituțiile de învățământ.

Acolo unde se impune, într-adevăr are de suferit copilul și eu am spus încă odată, trebuie să fie benevol nu trebuie impus nici un părinte să adere la această asociație și cu atât mai mult să colecteze în mod ilegal”, spune Alexandru Fleaș, direcția Educație.

La limita legalității este inclusiv colectarea banilor de la părinți prin intermediul asociațiilor părintești înregistrate la Ministerul Justiției, mai ales că nu sunt cunoscute cazuri când acestea ar elibera bonuri fiscale. Serviciul de presă al Minsiterului Justiției a comunicat pentru TV8 că e destul de complicată identificare asociațiilor care se ocupă de colectarea banilor de la părinți, deoarece acestea se înregistrează doar ca Asociații Obștești, or din acestea sunt înregistrate mii.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!