Trei polițiști au fost reținuti în dosarul lui Andrei Braguța, tânărul decedat în penitenciar. Aceștia au fost plasați în izolatorul CNA pentru 72 de ore, fiind cercetați pentru tortura și rele tratamente. Potrivit procurorilor, este vorba de trei angajați ai Izolatorului, care, în noapte din 15 spre 16 august, nu au întreprins nimic atunci când tânărul Andrei Braguța, era bătut, timp de aproape două ore, de colegii de celulă. Alături de oamenii cu epoleți, în acest dosar vor fi cercetați și patru deținuți care l-ar fi bătut pe Braguța.

Acuzatorii susțin că polițiștii au tolerat pasiv comportamentul agresiv al celor patru deținuți, fără a întreprinde nimic pentru a proteja victima. Mai mult, atunci când Andrei Braguța striga după ajutor, polițiștii se făceau că nu aud.

„Ei trebuiau să audă, au auzit au reacționat așa după cum și-au închipuit că trebuie să reacționeze, venind la ușă, făcând observații. Pe parcursul a mai mult de o oră jumătate, în repetate rânduri. Cum? Prin lovituri directe cu mâinile și cu picioarele peste diferite părți ale corpului inclusiv peste cutia toracică, cap și membre inferioare inclusiv. 10:47-10:52 Victima a cerut ajutor prin bătăi în ușă”, spune șeful Secției Combaterea Torturii din Cadrul Procuraturii Generale, Ion Caracuian.

Potrivit surselor TV8, cei trei polițiști sunt: Aurel Isachi, Igor Orbu și Aurel Șapteboi, toți angajați ai Izolatorului de detenție. Informația nu a fost confirmata deocamdată nici de procuror, nici de șeful IGP Alexandru Pînzari. Ultimul a declarat ca nu poate să ne ofere informații pentru a nu prejudicia ancheta. I-am contactat pe fiecare din cei trei polițiști. La telefonul lui Aurel Isachi a răspuns o femeie care ne-a confirmat că el este reținut.

Alo bună ziua pot vorbi cu Domnul Isachi? Mmmm. Da el nu-i acasă. Da el îi reținut azi”.

Procurorii au declarat că vor investiga și acțiunile judecătorului care a emis mandatul de arestare de 30 de zile pentru Andrei Braguța, dar și ale procurorilor responsabili de izolator, care nu au informat la timp despre ilegalitățile care au avut loc.

Procurorul, printr-o notă informativă, atunci când a depistat această persoană a informat conducerea, dar deja noi ne informasem și demarasem investigațiile. Acest aspect, de asemenea, este cercetat separat pentru a vedea dacă și-a îndeplinit obligațiunile de serviciu întocmai și acei procurori, pentru că nu merge vorba de un procuror, sunt câțiva procurori responsabili de acel segment”, a spus șeful secției Combaterea Torturii din cadrul Procuraturii Generale, Ion Caracuian.

În afara de aceasta examinăm separat sistemul penitenciar, este vorba despre instituțiile medicale, este vorba de magistrați, este vorba de procurori. Moartea unui om de la sine este o tragedie, dar moartea unui om în custodia statului este o problemă mare de sistem”,a declarat Procurorul General, Eduard Harunjen.

Există suspiciuni și în ceea ce privește cauza preliminară a decesului. Astfel, acuzatorii urmează să stabilească dacă Andrei s-a îmbolnăvit de pneumonie la libertate sau aflându-se în detenție. Procurorii au inițiat o cauza penala pentru tortură și rele tratamente care s-au soldat cu decesul victimei. În cadrul acesteia trei angajați ai poliției și patru deținuți au statut de învinuiți. Anterior IGP și DIP au anunțat despre suspendarea din funcție a patru polițiști și cinci angajați ai penitenciarelor numărul 13 din capitală și 16 „Pruncul”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!