Subiectul taxelor informale, colectate în şcoli şi grădiniţe, a fost discutat astăzi la CNA cu reprezentanţii grupului Părinţi solidari. Iată ce propuneri au rezultat în urma şedinţei:

1. Grupul Părinţi solidari, sprijiniţi de CNA, va iniţia o amplă campanie de informare a părinţilor privind strângerea fondurilor în grădiniţe şi şcoli. Ce este legal şi ce e ilegal? Unde intervine pedeapsa disciplinară şi când vine cea penală?
2. Va cere conducătorilor instituţiilor şcolare şi preşcolare să afişeze bugetele anuale, dar şi lista necesităţilor, care pot fi susţinute din donaţii benevole. “Listele necesităţilor” urmează a fi examinate şi luate decizii dacă acestea se încadrează în lista necesităţilor argumentate!
3. Va acorda, împreună cu CNA, consultanţă părinţilor care se confruntă cu diferite cazuri de estorcări de bani şi intimidări din partea administraţiilor instituţiilor de învăţământ/grădiniţe sau comitetelor de părinţi.
4. Va iniţia, cu participarea reprezentanţilor CNA, un ciclu de şedinţe cu părinţi, corpurile didactice, funcţionari din cadrul Direcţiilor teritoriale de Educaţie.
5. Va elabora pliante, care vor fi distribuite şi încleiate, în locuri vizibile, în instituţiile şcolare şi preşcolare, în care se vor explica riscurile şi potenţialele pedepse pentru colectările de taxe informale.

CNA amintește că nimeni nu e obligat să contribuie financiar pentru o instituţie, finanţată de la bugetul de stat. În plus, atât cei care percep bani, cât şi cei care dau comit o ILEGALITATE!

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!