Membrii Consiliului de Integritate au acceptat dosarele a tei candidați pentru concursul de alegere a conducerii ANI, dosarul celui de-al patrulea candidat va fi pus în discuție la ședința următoare. Consiliul s-a întrunit luni, 4 septembrie, în ședința ordinară pentru a stabili inițierea sau nu a concursului propriu-zis.

Membrii Consiliul de Integritate au examinat dosarele celor patru candidați la funcția de președinte și vice-președinte al Autorității Naționale de Integritate și i-a admis la concurs pe trei dintre ei. Dosarul actualului Președinte în exercițiu al ANI, Anatolie Donciu, urmează să fie examinat la următoarea ședință.

Drept motiv de amânare, în cazul dlui Donciu este faptul că în luna mai 2015, o comisie specială a Parlamentului a stabilit că șeful de atunci al Comisie Naționale de Integritate a încălcat legislația la realizarea controlului declarației pe venit a unui fost şef-adjunct de Serviciu din cadrul CNA. Potrivit rezultatelor controlului CNA, pe care s-au bazat membrii Comisiei speciale, Anatolie Donciu s-ar fi aflat în conflict de interese în situaţia examinării declaraţiei pe venit şi proprietăţi a ședului adjunct de serviciu de la CNA, deoarece ultimul, în acea perioadă, era şeful nemijlocit al fiului președintelui CNI, Alexandru Donciu.

Donciu a declarat la ședința de ieri a Consiliului de Integritate că a contestat în instanță raportul comisiei speciale a Parlamentului, iar Curtea de Apel a decis că acesta nu reprezintă obiectul unui litigiu juridic. Raportul urma să aibă forță juridică doar după ce ar fi fost adoptat de Parlament, a precizat Anatolie Donciu.

Respectiv, membrii Consiliului de Integritate au decis să examineze admisibilitatea dosarului lui Anatolie Donciu, după ce acesta va prezenta copii autentificate ale hotărârii instanței asupra acestui caz.

La general, dosarele celorlalți candidați au fost declarate admise în concurs. Este vorba despre actualul vicepreședinte interimar al ANI, Victor Strătilă, membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Teodor Cîrnaț, și șeful Direcției control venituri și proprietăți din cadrul ANI, Lilian Chișcă.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!