Centrul de Sănătate Publică din Chişinău informează că situația epidemiologică prin infecțiile enterovirale se ameliorează, iar în primele opt luni ale anului curent s-au înregistrat 360 de cazuri de infecție enterovirală, aproape de două ori mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Aproximativ 67% din cazurile înregistrate au fost determinate la copiii cu vârsta de 0-17 ani.

Dintre cazurile de infecţii enterovirale înregistrate 83 au fost printre copiii din 53 de instituții preșcolare. Menționăm că boala este foarte contagioasă, cu răspândire uşoară, în special în colectivităţile organizate pentru copii.

În anul curent, majoritatea cazurilor sunt asociate cu virusul Coxsackie, care poate determina stări febrile, erupții gură-mâină-picior, herpangină, laringită acută foliculară, stomatită aftoasă etc. Răspândirea infecţiei se efectuează prin contact habitual, prin intermediul mâinilor murdare, al obiectelor de uz casnic, al jucăriilor, al apei sau al produselor alimentare contaminate sau prin contact direct cu bolnavul, în unele cazuri și pe calea aerului.

Infecţia enterovirală se înregistrează în municipiul Chișinău anual, cu ciclicitate multianuală de creștere, care se manifestă la fiecare 3-4 ani. Ultima sporire a morbidității a fost în anul 2016, când au fost înregistrate 835 de cazuri. Preponderent, infecția a fost provocată de enterovirusul ECHO-11.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!