/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

ONG-rile transnistrene pot efectua teste rapide la HIV, sifilis și hepatite în baza probei de sânge capilar

missing
09 septembrie 2017, ora 09:24

Testele rapide pe sânge capilar pentru diagnosticarea HIV, sifilisului și a hepatitelor virale B și C sunt accesibile în ONG-urile din Transnistria din luna august curent. Această informație a fost confirmată în mod special pentru site-ul positivepeople.md de către Alexandr Goncear, medicul-șef al Centrului pentru prevenirea și combaterea SIDA și a maladiilor infecțioase din Transnistria.

Testele vor fi aplicate de către organizațiile ce prestează servicii în sfera HIV. La Tiraspol, Slobozia și Grigoriopol testarea va fi efectuată de către specialiștii AO CI „Zdorovoe Budushee”; la Bender – de către AO ”Miloserdie” (Cariate); la Râbnița și Camenca – de către AO ”Triniti”. Testele au fost achiziționate din mijloacele Fondului Global.

Potrivit medicului-șef, această inovație reprezintă etapa inițială a eficientizării accesului la testare pentru persoanele care practică un comportament ce implică riscuri. „Următorul obiectiv pe care ni-l propunem este îmbunătățirea accesului populației largi la testarea HIV, în special a locuitorilor din localitățile periferice din Transnistria, mai ales din zonele rurale”, a comentat știrea Alexandr Goncear. Testarea se va efectua de către colaboratorii ONG-urilor. Aceștia deja au participat la un trening certificat în acest sens.

„Cunoașterea statutului HIV este importantă, în primul rând, pentru însăși persoana HIV-pozitivă, întrucât de o diagnosticare cât mai timpurie depinde nu doar starea sănătății, ci adeseori și însăși viața persoanei respective. Or, depistarea infecției HIV la stadii timpurii și inițierea oportună a tratamentului îi permite persoanei HIV-pozitive să mențină o stare normară a sistemului său imunitar practic pe întreaga perioadă a vieții și, în același timp, să prevină alte eventuale maladii (infecții oportuniste). Identificarea precoce a infecției HIV îi oferă persoanei posibilitatea de a-și schimba comportamentul riscant sau de a lua măsuri profilactice pentru a preveni posibilitatea transmiterii infecției celor din anturajul persoanei infectate. De aceea fiecare cetățean care a practicat sau practică în prezent comportament ce implică riscuri (utilizare injectabilă a substanțelor psihoactive, contacte sexuale neprotejate cu parteneri sexuali al căror statut HIV nu este cunoscut) trebuie neapărat să facă testul la HIV”, a menționat Alexandr Goncear.

Potrivit lui Roman Sandu, președintele CI „Zdorovoe Budushee”, pentru a face testul la HIV, doritorii trebuie să se prezinte la una dintre organizațiile menționate mai sus. Acte de identitate sau alte documente nu sunt necesare. Testele sunt efectuate de către specialiști pregătiți și atestați, cu experiență vastă în domeniul consultării în sfera infecției HIV. Testul în sine durează 15 minute, plus consultația pre – și post testare. „În cazul unui rezultat pozitiv, noi suntem obligați față de Centrul SIDA să ducem persoana respectivă la o investigație suplimentară, utilizând și sistemul de tichete de referire și însoțire după caz”, a menționat Roman. „Testarea rapidă este o modalitate foarte bună de a evalua rata de răspândire a maladiei. Noi avem nevoie de o anumită perioadă de timp pentru a înțelege care este procentul depistării la 100 de teste, la câte persoane se confirmă infecția și câte persoane dintre cele identificate sunt incluse în evidență și tratament. Oricum, eu consider că acesta este un pas înainte și un exemplu demn de urmat pentru alții”.

La 1 ianuarie 2017 în Transnistria trăiau cu HIV 3760 de persoane. Potrivit estimărilor specialiștilor numărul real al acestora constituie 6.500 de persoane.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram