Cheltuielile moldovenilor. De două ori mai mulți bani pentru băutură, decât pentru învățătură

10 septembrie 2017, ora 15:55

Cea mai mare parte a cheltuielilor a fost destinată acoperirii necesarului de consum alimentar (42,6%), după care urmează cheltuielile pentru întreținerea locuinței (17,8%), îmbrăcăminte și încălțăminte (10,5%). Celelalte cheltuieli au avut drept destinație îngrijirea medicală și sănătate (6,4%), transport (4,7%), comunicații (4,7%), dotarea locuinței (4,0%) etc.

Potrivit datelor statistice, moldovenii cheltuie 1.5% din bani pentru băuturi alcoolice și tutun, ceea ce este de două ori mai mult decât suma pe care aceștia o altă pentru învățământ – 0.7%.

Foto: statistica.md

Structura cheltuielilor de consum este determinată și de mediul de reședință al gospodăriei. Astfel, în timp ce gospodăriile din mediul rural își orientează cea mai mare parte a cheltuielilor spre produsele alimentare (45,4%), în mediul urban ponderea pentru aceste cheltuieli este de 40,1%, fiind posibilă efectuarea unor cheltuieli adiționale pentru diverse mărfuri nealimentare și servicii.

Cele mai mici cheltuieli sunt înregistrate în cazul gospodăriilor de fermieri, angajați în sectorul agrar și pensionari. Totodată, aceste gospodării alocă și cel mai mult pentru consumul alimentar (circa 47% din total cheltuieli de consum), pe când gospodăriile de întreprinzători și angajați în sectorul non-agrar alocă circa 38% din cheltuielile lunare.

Cheltuielile de consum ale gospodăriei sunt puternic influențate și de mărimea acesteia, în deosebi în cazul gospodăriilor numeroase. Dacă în gospodăriile cu o singură persoană cheltuielile medii lunare pe o persoană constituie 2705,9 lei, atunci pentru cele care au în componența sa 5 și mai multe persoane, cheltuielile sunt de 1,8 ori mai mici (1523,9 lei). Aceeași tendință este înregistrată și în funcție de numărul de copii în gospodărie: o gospodărie cu numai un copil în întreținere cheltuie în medie pe o persoană de 1,6 ori mai mult decât o gospodărie cu 3 și mai mulți copii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram