/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Nu mai vor să fie victime! Femeile în etate vor beneficia de ajutor din partea voluntarilor

missing
12 septembrie 2017, ora 18:02

Claudia Cîrjă este mentor la cinci organizații din nordul republicii și activează în acest domeniu de peste 15 ani. În echipa sa are 20 de voluntari care lucrează cu 55 de beneficiari. A lucrat cu mai multe femei maltratate în familie. Ea ne-a relatat despre cazul unei bătrâne care era torturată de fiul și nora sa. Pentru a ajuta bătrâna, organizația a transportat-o în Rusia, la fiicele ei.

„Nora și cu feciorul o pedepseau, nu îi dădeau mâncare, o izbeau. Ea are trei fiice în localitatea dată, iar eu am însoțit-o”, a spus președintele clubului de femei, Claudia Cîrjă.

De cele mai dese ori, femeile în etate, maltratate în familie, ezită să ceară ajutor. Un motiv ar fi neîncrederea și teama de a nu complica și mai mult lucrurile. Anume în astfel de cazuri în ajutor vin voluntarii. Ei vor fi instruiți să identifice cazurile de violență și să ceară intervenția organelor competente.

„Am rezolvat foarte multe probleme, conflicte între copii-părinți, chiar între ambii părinți. Acum, fiind aici, aflăm foarte multe lucruri noi, ne îmbogățim metodele”, susține Ecaterina Ciobanu, voluntară.

„Noi vrem ca bătrânii noștri să fie mai înțeleși, mai ajutați de stat. Sunt bătrâni care au o pensie de 800 de lei, ei nu se mai pot întreține. Vrem să venim cu un mesaj, ca să fie protejați de stat”, a menționat Luchiera Plop, voluntară.

Proiectul este implementat la nivel național și raional. În cadrul acestuia vor participa 32 de echipe, dintre care 8 urmează să fie instruite în vederea acordării ajutorului femeilor aflate în situații dificile. Este vorba de un grant în valoare de 200 de mii de euro oferit pe o durată de trei ani.

„Pentru noi este important ca acest fenomen să-l descoperim, să le dăm posibilități persoanelor în vârstă să se exprime, să conștientizeze că există așa un fenomen și să caute asistența contra violenței. Voluntarii nu sunt achitați, dar se prevăd activități de motivare a voluntarilor. Este o sumă anumită de bani, pentru motivarea voluntarilor”, a declarat directorul ONG-ului, Tatiana Sorocan.

Proiectul va fi extins la nivel național, pentru ca femeile în etate din întreaga țară să aibă acces la un voluntar care să le ajute.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram