/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Plahotniuc vrea ca aderarea la UE să figureze în Legea Supremă. Munteanu: „Ne pare insuficientă abordarea pe care o realizează PD-ul”

missing
12 septembrie 2017, ora 19:32

„Am hotărât să inițiem modificarea Constituției, prin introducerea unei referințe care spune clar că orientarea strategică a R. Moldova este integrarea europeană”, a declarat Vlad Plahotniuc, președinte PDM.

Democrații au anunțat că pregătesc un proiect în acest sens. Igor Dodon nu a reacționat la această propunere, însă Partidul Socialiștilor a anunțat că va bloca inițiativa în Parlament, declarând că vectorul de aderare la Uniunea Europeană a devenit un „dezastru pentru Moldova”, iar în anii aşa-zisei integrări europene, poporul Moldovei a fost sărăcit complet. Pentru schimbarea Legii Supreme este nevoie de 67 de voturi, iar majoritatea parlamentară nu are numărul suficient, astfel că s-ar putea recurge la voturile deputaților liberali sau liberali democrați.

„La această etapă ne pare insuficientă abordarea pe care o realizează PD-ul. Este nevoie pe lângă înserarea sintagmei foarte clare integrarea în Uniunea Europeană să fie amendat și articolul 11 din Constituție, abolită neutralitatea și declarat ca obiectiv primordial pentru R Moldova și integrarea în NATO”, a precizat vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu.

De asemenea, democrații au anunțat că vor schimba legea apărării astfel încât președintele să nu mai poată bloca plecarea militarilor în misiuni din afara țării.

„Să nu mai depindă de instituția prezidențială. În opinia mea, este absolut inadmisibil modul în care domnul președinte Dodon a ajuns să amenințe militarii cu sancțiuni pentru că și-au îndeplinit misiunile”, a menționat Plahotniuc.

„Neparticiparea la aplicații militare înseamnă slăbirea Armatei Naționale. Eu cu greu îmi închipui un comandant suprem care își dorește o armată slabă”, a adăugat și premierul Filip.

Modificarea legii apărării ar putea fi votată la ședința specială a Legislativului, anunțată de democrați pentru zilele următoare. Deputații vor aproba în a doua lectură un pachet de legi respinse de Igor Dodon între care Legea privind combaterea terorismului, reforma Academiei de Științe, dar și proiectul cu privire la energetică și cel al tichetelor de masă.

„Argumentele prin care aceste legi au fost respinse sunt lipsite de substanță, iar consecințele respingerii legilor, pot fi doar negative pentru oameni”, a precizat președintele PDM, Vlad Plahotniuc.

„Aceste nepromulgări costă Moldova. Înseamnă bani pierduți, timp pierdut, spor de productivitate nerealizat și greutăți în implementarea Acordului de Asociere, a menționat și prim-ministrul, Pavel Filip.

Potrivit legii, președintele poate respinge o lege o singură dată. A doua oară, el este obligat să o promulge.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram