Curtea Europeana pentru Drepturile Omului va examina legalitatea eliberării mandatului de arest pe numele lui Renato Usatîi în dosarul tentativei de omor a fostului bancher, Gherman Gorbuntov. Cel puțin așa susțin avocații politicianului, care declara că reluarea urmăririi penale în privința lui Usatîi în acest dosar ar fi ilegală.

„Noi considerăm că este un act ilegal, mă refer la arestul lui Renato Usatîi și avem deja scrisoarea de la CEDO, din 10 august 2017, prin care a fost atribuit numărul dosarului Renato Usatîi vs R. Moldova cu referire la acest arest. 21.22”, a explicat avocatul Ion Cerga.

În plângere, avocații au invocat încălcarea dreptului la un proces echitabil, dar și lipsa dovezilor necesare pentru eliberarea unui mandat de arest. Examinarea unui dosar la CEDO poate dura și până la cinci ani. Apărătorii susțin că cele trei cauze penale pornite în privința clientului lor ar fi fabricate și că astfel se încearcă eliminarea de pe arena politica a unui politician incomod puterii.

Renato Usatîi se află de mai bine de un an la Moscova, fiind anunțat în urmărire generală. El este învinuit de tentativă de asasinare a fostului bancher Gherman Gorbuntov, acuzații respinse de Usatii.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!