Vrea control total asupra Armatei deși se declară în opoziție fata de actuala guvernare. Igor Dodon a venit cu propria candidatură pentru funcția de ministru al Apărării. Candidatul președintelui este Victor Gaiciuc, fost ministru al Apărării din perioada comunista. Dodon a anunțat astăzi că a respins candidatura lui Eugen Sturza, propusa de democrați, pe motiv ca nu ar fi profesionist în domeniu. Pe de alta parte, PDM susține că îl va propune din nou pe Sturza și că nu va accepta nici un fel de compromisuri în acest sens.

Igor Dodon a declarat, într-o conferință de presă, că a expediat o scrisoare Guvernului în care își anunță refuzul de a-l numi pe Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării. Dodon a sugerat Guvernului să-l propună în această funcție pe Victor Gaiciuc.

Înaintarea unei persoane care nu este profesionistă, unei persoane asupra căreia planează suspiciuni în ceea ce ține de salarizarea din surse externe. Vă bateți joc de ofițeri! Am semnat o scrisoare, prin care recomand în care recomand în calitate de comandant supreme al forțelor armate un profesionist”, a declarat Igor Dodon.

Jurnaliștii de investigație au scris anterior că Dodon l-ar fi cununat pe fiul mai mic al generalului Gaiciuc. Mai mult, anul acesta, cu ocazia Zilei Independenței, președintele i-a conferit „Ordinul Republicii” celui pe care vrea să-l facă acum șef al Armatei. Democrații au anunțat că dacă Dodon va respinge candidatura lui Sturza, acesta va fi înaintat din nou. Conform legii, a doua oară, Dodon este obligat să semneze decretul de numire a candidatului propus de Guvern.

În cazul în care candidatura lui nu va fi acceptată de președintele țării, o spun de pe acum foarte clar că noi vom înainta a doua oară președintelui aceeași candidatură. Nu acceptăm niciun fel de scheme și compromisuri la acest subiect”, a menționat marți Vlad Plahotniuc în cadrul briefingul săptămânal organizat de PDM.

Premierul Pavel Filip a reacționat la propunerea președintelui Dodon de a-l numi pe Gaiciuc la Apărare. „Eu înțeleg că D-lui se inspiră de la un model dintr-o țară pe care o frecventează foarte des. Îi sugerez să coboare cu picioare pe pământ, să înțeleagă că R. Moldova este o țară parlamentară”, a spus Filip la începutul ședinței Executivului.

Și la conferința de presă de astăzi, Igor Dodon s-a chinuit să scape de „ștampila” că ar fi „omul lui Plahotniuc”, amenințându-l pe acesta că va ridica poporul la răscoală dacă liderul PDM va încerca să anihileze instituția prezidențială.

„Plahotniuc încearcă să demoleze instituția de stat pe care n-o controlează. Și ce mai departe? Așteptați să vin la voi, la plocon, n-o sa vin.”

Victor Gaiciuc a deținut funcția de ministru al Apărării în Guvernul Tarlev, în perioada 2001-2004. A fost demis printr-un decret prezidențial, la solicitarea Consiliului Suprem de Securitate, urmare a unui scandal legat de dispariția din depozitele Armatei Naționale a unui lot de armament.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!