Premierul Pavel Filip pleacă la New York pentru a reprezenta Republica Moldova la lucrările sesiunii a 72-a a Adunării Generale ONU, eveniment care se defășoară în perioada 19-23 septembrie. Cheltuielile de deplasare (transport, diurnă, cazare) pentru membrii delegației vor fi suportate de instituțiile delegate.

Filip va fi însoțit de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Andrei Galbur, precum și de alți funcționari și diplomați. Vedeți mai jos componența nominală a delegației:

Reamintim că, în această săptămână, autoritățile de la Chișinău au cerut includerea pe agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale ONU a chestiunii privind „Retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Cererea a fost inclusă în lista punctelor suplimentare propuse spre înscriere în agenda Adunării Generale. Punctul propus de Republica Moldova va fi examinat la una din ședințele care vor avea loc în luna octombrie 2017.

Moscova a criticat dur inițiativa, iar ambasadorul Moldovei în Rusia Andrei Neguța a fost convocat la MAE rus, unde inițiativa Chișinăului a fost calificată drept „provocatoare”. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a precizat însă că este vorba de staționarea ilegală a Grupului operativ de trupe ruse pe teritoriul țării în ultimii 25 de ani, fapt care contravine prevederilor constituționale, neutralității permanente, suveranității și principilor imperative ale dreptului internațional.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!