Astăzi, 17 septembrie, în fața clădirii Parlamentului are loc un nou protest împotriva sistemului electoral mixt, aprobat și promulgat la 20 iulie curent. Acțiunea de protest a fost organizată de formațiunile extraparlamentare Partidul „Platforma Politică Demnitate și Adevăr, condus de Andrei Năstase și de către Partidul „Acțiune și Solidaridate”, în frunte cu Maia Sandu.

UPDATE: Protestatarii din fața Parlamentului au ajuns la sediul televiziuni naționale pentru „a-i reaminti conducerii acesteia că televiziunea este o instituţie publică, plătită din banii cetățenilor, care nu trebuie să aservească intereselor unor politicieni”.

Maia Sandu a învinuit conducerea postului că obstrucționează accesul opoziției extraparlamentare de a se adresa populației Republicii Moldova prin intermediul televiziunii. Lidera PAS a cerut administrației TRM să iasă în fața protestatarilor pentru a negocia timpii de emisie acordați partidelor extraparlamentare.

Ecaterina Stratan, directoarea Moldova 1, a declarat că solicitările protestatarilor vor fi examinate de Consiliul de administrație a companiei. Manifestanții cer acces imediat în studioul televiziunii naționale.

UPDATE: Protestatarii au pornit în marș către sediul televiziunii naționale.

„Vă îndemn pe toți cei care cred în democrație să vină și să-și apere dreptul de a nu fi furați la următoarele alegeri parlamentare. Vin cu un îndemn special pentru locuitorii orașului Chișinău. Dvs ajungeți mai ușor la aceste proteste”, susținea anterior Maia Sandu.

„Doar cu o societate consolidată putem face față situației dramatice în care ne aflăm astăzi din cauza acestei guvernări. Mă refer și la cei din străinătate. Acolo unde sunteți, asociați-vă, să demonstrăm că în Republica Moldova există o societate demnă de un viitor mai bun acasă”, a menționat anterior Andrei Năstase.

Organizatorii protestelor se declară revoltați de modificarea sistemului electoral, contrar recomandării Comisiei de la Veneția de a nu se recurge la această modificare. Asta chiar dacă democrații susțin că s-a ținut cont de majoritatea recomandărilor experților internaționali. La mitingul se vor alătura și pensionarii. Aceștia sunt nemulțumiți de condițiile în care sunt nevoiți să-și ducă existența.

Reamintim că, în timpul protestului opoziției, autoritățile vor organiza în Piața Marii Adunări Naționale „Campionatul Mondial Poliatlon – Bodyguard 2017”.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!