Cei care au protestat astăzi în fața Parlamentului au adoptat o rezoluție prin care cer abrogarea de urgenţă a legii cu privire la schimbarea sistemului electoral și revenirea la votul proporțional. Rezoluția a fost adresată guvernării și partenerilor externi ai Republicii Moldova.

De asemenea protestatarii au cerut publicarea celui de-al doilea Raport Kroll, timp de antenă la Moldova 1, dar și introducerea interdicțiilor pentru Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon de a intra pe teritoriul Uniunii Europene.

Rezoluția a fost adoptată unanim de către cei prezenți la protest.

Vedeți mai jos textul integral al rezoluției protestului din 17 septembrie:

„Constatând că Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor nu au ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția, a instituțiilor UE și au adoptat un sistem electoral mixt, care lovește puternic în procesul democratic din Republica Moldova. Având în vedere că binomul Plahotniuc-Dodon, acționează concertat împotriva intereselor Republicii Moldova și cetățenilor ei, mimând un război politic între cei doi. În același timp, adoptând într-un vot comun acte legislative care au drept scop menținerea Partidului Democrat și Partidul Socialiștilor la putere după alegerile din 2018, în pofida voinței poporului, cerem:

Abrogarea legii nr. 154, din 20 iulie 2017, privind schimbarea sistemului electoral, ca fiind una nedemocratică și adoptată contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția. Revenirea la sistemul electoral proporțional și adoptarea de urgență amendamentelor de îmbunătățire a acestuia conform recomandărilor Curții Constituționale și ale organizațiilor internaționale de profil.

Solicităm demonopolizarea pieței mediatice și depolitizarea instituției publice Naționale „Teleradio Moldova, cu oferirea timpului de antenă a opoziției extraparlamentare cu reală susținere populară, cel puțin o dată pe săptămână, în ore de maximă audiență, în vederea expunerii propriei poziții asupra situației social-politice din țară.

Cerem publicarea celui de-al doilea raport al companiei Kroll, anularea legii, care impune cetățenii să întoarcă miliardele furate tot de la ei, recuperarea acestora de la hoțiși tragerea la răspundere a tuturor celor responsabili de furtul bancar.

Solicităm instituțiilor internaționale abilitate aplicarea sancțiunilor, individuale, directe asupra cetățenilor: Plahotniuc Vladimir și Dodon Igor și celor din anturajul acestora, ca principalii responsabili de derapajele antidemocratice și antieuropene ale guvernării și pentru încercările instaurării dictaturii, în vederea acestora de interzicere de a intra pe teritoriul Uniunii Europene, precum și înghețarea tuturor fondurilor care le aparțin sau controlate de acești doi indivizi, pe teritoriul Uniunii Europene”.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!