/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Școli suprasolicitate. Sunt la autogestiune și funcționează după principiul: „mai mulți elevi, mai mulți bani de la părinți”

missing
18 septembrie 2017, ora 18:03

În timp ce unele licee și scoli din capitală se confruntă cu o lipsă acuta de elevi, în altele, clasele sunt supraaglomerate. Mai ales la clasele primare, numărul învățăceilor depășește cifra de 40. Este doar una dintre neregulile depistate de Direcția sănătate a Primăriei Chișinău, care a efectuat o evaluare în acest sens.

Potrivit evaluatorilor, unele școli sunt suprasolicitate, deoarece sunt la autogestiune și funcționează după principiul: „mai mulți elevi, mai mulți bani de la părinți”.

Daria Ciuhrii este profesor la clase primare la Liceul „Gheoghe Asachi” din capitală. Anul acesta, cea mai mare clasă de copii unde citește lecții are 38 de elevi. Își dorește o clasă cu 20 de copii, numai că de când activează, nu a avut parte încă de așa ceva.

„E dificil probabil pentru că nu reușim să-I întrebăm mai des pe fiecare, numărul de caiete este numeros la verificare la probe ne vine mai greu. Dacă am avea 20 de copii – acesta e visul meu. Am avea performanțe cu mult mai mari, am reuși să-i întrebăm pe toți”, susține Daria Ciuhrii, profesoare la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”.

„La moment, avem 36 de copii în clasă. E clar că atunci când numărul copiilor din clasă este mai mic, este mai ușor de lucrat. Ne străduim să facem față lucrurilor”, declară Ene Veronica, profesoare la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”.

Directorul liceului spune, însă, altceva. „E cauzată suprasolicitarea de cererea părinților. Se depășesc normele doar în câteva clase – avem 60 de clase, poate în patru-cinci clase dintre acestea numărul este mai mare de 30”, a menționat Boris Volosatîi, directorul Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”.

În timp ce la unele licee din capitală copiii aproape că nu încap în clase, la altele, sălile de studii sunt aproape goale. Este și cazul Gimnaziului „Taras Șevcenko”, unde învață 120 de copii, capacitatea gimnaziului fiind de 950 de copii.

„Suntem nevoiți să dăm în arendă cum ar fi, de exemplu, etajul doi unde activează contabilitatea centralizată a municipiului. La cel de-al treilea etaj, închiriază Școala „Insula Speranțelor”, susține Stanislav Brijatiuc, directorul gimnaziului „Taras Șevcenco”.

„Clase supraaglomerate cu 40-45 de elevi în special în clasele primare. Pe de o parte avem licee supraaglomerate care depășesc capacitățile, pe de altă parte licee cu 100 de elevi. Se încalcă Regulamentul sanitar în școală și grădiniță, care prevede norme clare pentru un copil, este pusă în pericol sănătatea copiilor, îmbolnăvirile în ultima vreme în școli și grădinițe sunt în creștere”, menționează Mihai Moldovanu, șeful Direcției Sănătate Primăria Chișinău.

O altă problemă în școli este lipsa asistenților medicali. „Din lipsă de cadre medicale, nu se face trierea dimineață. În clasele de studii, nu are cine să monitorizeze calitatea produselor alimentare și să intervină în situații de urgență”, a mai adăugat șeful Direcției Sănătate Primăria Chișinău.

Instituțiile de învățământ au fost evaluate de o comisie din cadrul Primăriei în perioada 29 august – 15 septembrie. Cele mai suprasolicitate licee sunt: „Gheorghe Asachi”, „Spiru Haret”, „Mihai Viteazul”, „Mihai Berezovschi”. Potrivit evaluatorilor, o clasă de studii trebuie să aibă cel puțin 60 de metri pătrați, iar distanța dintre copii trebuie să fie de 2 metri.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram