/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Roboțelul Frank de la UTM și-a găsit iubită. O cheamă Eva, are ochi negri și îi place să danseze

missing
19 septembrie 2017, ora 14:41

Ea este Eva. Are o înălțime de 58 cm, ochi negri și îi place să gesticuleze, să comunice și să danseze. A deprins aceste lucruri în timpul Taberei de Vară STEM, organizată în cadrul programului GirlsGoIT. Olga spune că, timp de nouă zile, împreună cu colegele sale de echipa i-a învățat pe roboți să vorbească, să gesticuleze și să danseze cu ajutorul unui soft. Acum, eleva spune că vrea un astfel de robot acasă.

Programa „Coregraf” are niște biblioteci și acestea sunt responsabile de anumite părți ale corpului. Am programat pas cu pas, ce trebuie să facă roboțelul. După școala asta de vară, aș vrea să am un robot acasă. Să mă ajute să gătesc, să fac curat”, a mărturisit Olga Morozan, participantă școala de vară.

Cel mai dificil a fost prima zi când am făcut cunoștință cu ei îmi era foarte frică, mă gândeam cu o să fie dificil și nu o să reușesc, dar în final, m-am îndrăgostit de acești roboței”, susține Iraida Creangă, participantă școala de vară.

Studenții pasionați de robotică au posibilitatea să studieze programarea avansată a roboților NAO la Centrul de Creativitate din Cadrul Facultății de Calculatoare, Informatică și Matematică. Mai mult, în acest an, la UTM a fost lansată specialitatea: „Robotică și mecatronică”, unde studenții vor butea studia bazele roboticii.

Robotica și mecatronica sunt cele care vor asigura o dezvoltare foarte bună, vor atrage investitori. De mult ne-am dorit să avem o parteneră pentru robotul Frank. Astfel pot fi testați și algoritmi de comunicare, protocoale”, explică rectorul UTM, Viorel Bostan.

Prin implicarea sa în activitatea UTM, roboțica Eva va deveni ambasadoarea egalității de gen, contribuind totodată la implicarea unui număr mai mare de fete în științele exacte.

„Ne dorim ca programul respectiv să contribuie la realizarea specialiștilor în acest domeniu, care să fie apți să lucreze, să muncească în RM”, spune Viorica Sudacevschi, coordonator program „Robotica și Mecatronica”.

Cel de-al doilea robot a ajuns în Moldova în acest an, în luna iulie, cu suportul Biroului de Cooperare al Elveției. Primul roboțel, Frank, a fost achiziționat în 2015, de către UTM, fiind implicat în activități de programare, dar și în diverse activități de cercetare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram