Va sta în arest pentru că a protestat. Șoferul microbuzului care a fost surprins în mulțime la protestul de duminică a primit mandat de arest pe un termen de 30 de zile. Judecătoria Centru a admis astăzi demersul procurorului. Astfel, protestatarul își va petrece următoarea luna în Penitenciarul nr. 13. Bărbatul se declară nevinovat, iar avocatul acestuia spune că reținerea lui este ilegala. Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel.

La Judecătorie, șoferul reținut a fost adus în cătușe. Înainte de ședință, Alexei a spus că este nevinovat și că a oprit microbuzul acolo unde i-au indicat polițiștii.

Eu nu am intrat intenționat. Unde mi-a spus polițistul eu acolo am oprit, atâta tot. Polițiștii care stăteau în cordon a spus să dau în spate, cheile erau deja la stăpânul mașinii, eu am scos mașina în „neitralcă”, cum se spune și am dat să merg în spate”, a declarat Alexei Alexeev, șoferul reținut.

Bărbatul spune că nici măcar nu a încercat să se ascundă de polițiști, iar a 2-a zi dimineață s-a trezit cu polițiștii la ușă. Potrivit lui, oamenii legii i-ar fi percheziționat casa fără ai prezenta vreun act.

La jumătate la șapte au venit deodată cu percheziția care nici nu s-au prezentat oamenii legii că au dreptul să facă percheziții. Mi-au făcut percheziția în casă, pe urmă am ieșit din casă, apoi mi-au pus cătușele și atâta tot”, susține Alexeev.

Personal îl consider pe clientul meu nevinovat, fapt pe care îl vom demonstra pe parcursul procesului penal, iar parțial acest lucru poate fi confirmat și prin înregistrările video care deja au fost răspândite”, explică avocatul Iulian Rusanovschi.

Mai mulți membri și simpatizanți ai Platformei Demnitate și Adevăr au venit la Judecătoria Centru să-l susțină pe Alexei. Aceștia consideră că reținerea lui este o acțiune concertată menită să discrediteze mișcarea protestatară.

De ce a fost reținut, ei căutau un pretext, au căutat în tot chipul să găsească un pretext ca să ne învinuiască pe ni că noi ordinea publică o deranjăm, că nu știu ce mai facem”;

Am venit să-l susținem pe Alexei deoarece a căzut sub incidența privării de libertate pe nedrept. 01:12-01:20 Pentru a discredita unica forță de temut din Republica Moldova, Platforma Demnitate și Adevăr”.

Scopul lor a fost de fapt să arunce o umbră de neîncredere față de organizatorii protestului, să demonstreze prin metode criminale, infracționale că protestul a eșuat în plan legal”, susține secretarul general PPDA, Chiril Moțpan.

Procurorul pe caz a refuzat să ofere comentarii. Alexei Alexeev a fost reținut luni dimineața, a doua zi după protestul din 17 septembrie. Acesta este acuzat că, în timpul manifestației, fiind la volanul unui microbuz, ar fi intrat în cordonul de polițiști. În rezultat 3 angajați ai poliției ar fi suferit traume ușoare. Din imaginile video, publicate pe curaj.md, se vede cum vehiculul a ajuns în mijlocul protestatarilor, iar șoferul a oprit fără a forța cordonul politiei.Dacă procurorii vor reuși să-i demonstreze vinovăția, bărbatul riscă de la 4 la 8 ani de închisoare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!