Procuratura Generală a respins adresarea PAS în care se solicită tragerea la răspundere penală a lui Igor Dodon, acesta fiind acuzat că ar fi săvârșit, de la începutul mandatului, mai multe încălcări, inclusiv trădare de patrie și acțiuni intenționate de dezbinare națională.

În răspunsul oferit PAS, Procuratura Generală susține că declarațiile publice făcute de președinte nu pot fi examinate sub aspect penal atâta timp cât nu afectează în nici un fel libertatea de exprimare, la fel cum nu pot fi cercetate nici intențiile acestuia de a efectua careva acțiuni în exercitarea mandatului.

„Având în vedere, că faptele descrise în adresarea nu conțin nicio bănuială temeinică și rezonabilă că a fost comisă vreo infracțiune, Procuratura Generală nu dispune de baze legale pentru a interveni cu careva acte de reacționare”, se menționează în răspuns.

„Trădătorul de țară Igor Dodon a fost salvat de prietenul său, uzurpatorul Vladimir Plahotniuc. Procuratura îi sare în apărare cetăţeanului Igor Dodon şi nu găseşte nimic incriminatoriu în activitatea acestuia. Este foarte grav că procuratura legitimează astfel acțiunile anti-populare și anti-naționale ale lui Dodon”, a comentat Maia Sandu.

PAS îl inculpă pe Dodon pe mai multe capete de acuzare. De exemplu, aceștia susțin că Dodon ar fi încălcat legislația atunci când a participat la festivitățile prilejuite de ziua proclamării „Republicii Găgăuzia”, atunci când l-a felicitat cu ocazia victoriei în alegeri pe șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski sau atunci când a participat la evenimentele legate de împlinirea a 25 de ani de la instituirea misiunii rusești de pacificare la Nistru.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!