Doi angajați ai oficiului Avocatul Poporului Ada Șimon și Alexandru Zubco s-au autosesizat în cazul fetei maltratate în timp ce era internată în Secția nr.4 a Spitalului Clinic de Psihiatrie din mun. Chișinău. Șimon și Zubco au efectuat o vizită de documentare a cazului. Scopul căreia a fost verificarea primară a acțiunilor/inacțiunilor autorităților publice în vederea respectării drepturilor omului în contextul asigurării dreptului la integritate fizică și psihică și la asistență medicală necesară față de pacientele custodiate de Spitalul Clinic de Psihiatrie.

Angajații oficiului Avocatul Poporului au constatat existența unor echimoze și leziuni de diferite dimensiuni cu o localizare proaspătă pe corpul C.R. – pe membrele inferioare, obraz, în regiunea ochiului stâng. S-a mai stabilit că persoana în cauză a fost internată în Spitalul Clinic de Psihiatrie repetat pe patru septembrie curent, fiind adusă de mama ei. Conform fișei medicale, la examinare în Secția de internare nu au fost înregistrate și menționate leziuni corporale.

Potrivit Registrului de evidență a accidentelor și traumelor și Registrului de însemnări ale asistentelor medicale, beneficiara este violentă, are un comportament neadecvat, își rupe hainele, strigă, consumă alimentația la podea, agresează pacientele din salon, își provoacă leziuni în urma ridicării și lovirii de mobilierul din salon: „a întors masa cu piciorul în sus și s-a lovit de piciorul mesei lăsând în urmă echimoză pe obraz”. Mențiuni cu privire la leziuni și comportamentul pacientei au fost făcute în zilele de 05, 08, 18,19 și 20 septembrie 2017.

Potrivit afirmațiilor angajaților instituției medicale, acțiuni de imobilizare, separare față de pacienta C.R. nu au fost întreprinse. Nu a fost sporit tratamentul medicamentos pentru a nu dăuna stării de sănătate. Informații privind sesizarea organelor de drept cu privire la leziunile corporale lipsesc.

Rezultatele și concluziile asupra vizitei de documentare vor fi cumulate într-un raport pe marginea acesteia. În cazul în care vor fi formulate recomandări, Avocatul Poporului va emite, în temeiul art.24 a Legii nr.52 cu privire la Avocatul Poporului, un aviz obligatoriu pentru instituția vizată în vederea ameliorării comportamentului faţă de persoanele aflate în custodie.

Amintim că mama fetei a postat pe o rețea de socializare un mesaj însoțit de fotografii în care acuza angajații spitalului de psihiatrie că i-ar fi agresat fizic copilul. În suportul afirmațiilor sale, I. R. a postat patru poze în care sunt vizibile echimoze pe corpul fiicei sale. Pe marginea cazului s-a autosesizat și procuratura și au deschis un proces penal.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!