Izolatorul în care ar fi fost bătut Andrei Braguța riscă să rămână fără angajați. Asta după ce procurorii i-au recunoscut în calitate de bănuiți pe alți 10 polițiști, fiind suspectați că l-ar fi lăsat pe Braguța în pericol și că ar fi tolerat torturarea acestuia. Conducerea Inspectoratului General de Poliție nu exclude că cei vizați ar putea fi suspendați din funcție. Asta în condițiile în care alți patru polițiști au fost înlăturați anterior din funcții de către IGP. În dosarul morții lui Braguța figurează deja 17 polițiști dintre care 10 învinuiți, trei reținuți și alți patru suspendați din funcție. De asemenea, patru deținuți sunt arestați preventiv și trei angajați de la Penitenciarele 13 și 16 au fost dați afară din serviciu.

Procuratura Generală a examinat 1000 de ore de imagini video de pe șase camere instalate în izolatorul în care ar fi fost bătut Andrei Braguța.

Noi am stabilit în acțiunile a 10 angajați ai acestui izolator componența de infracțiune rele tratamente cu circumstanțe agravante comise asupra unei persoane care era cu dizabilitate psihică și acțiuni care au dus la decesul din imprudență, vorbesc despre acțiunile angajaților”, afirmă procurorul Ion Caracuian.

Cei 10 polițiști au statut de bănuiți. Potrivit procurorului, aceștia nu-și recunosc vina, iar unii dintre ei au refuzat să facă mărturii. Aceștia au fost obligați să se prezinte la Procuratură ori de câte ori va fi nevoie.

Au tolerat aflarea lui Braguța în niște situații care le apreciem drept inumane și degradante. Atunci când vom termina urmărirea penală probabil că, vom face publice chiar și unele secvențe care sunt înregistrate cu acele camere de luat vederi din izolator”. explică procurorul.

Doi din cei 10 polițiști învinuiți au refuzat să discute cu noi.

Nu vă spune nimic, sunați la șeful meu și șeful o să vă dea, eu nu sunt disponibil acum”, a declarat Oleg Gurițan, polițist în izolatorul de detenție preventivă.

Potrivit Inspectoratului General de Poliție, cei 10 învinuiți ar putea fi suspendați din funcție.

Noi vom informa suplimentar. Abia ieri le-a fost emis statutul de bănuit apreciat. Urmează, în cadrul anchetei, să ne apreciem la această măsură. IGP are rezerve pentru a înlocui funcțiile în cauză”, afirmă Eugeniu Piterschi, șeful direcției de inspectare efectiv a IGP.

Andrei Braguța a decedat în condiții suspecte în Penitenciarul „Pruncul”, la 10 zile după ce s-ar fi certat cu poliția de patrulare, care l-a reținut pentru depășirea limitei de viteză. Dosarul Braguța este instrumentat de 7 procurori de la Procuratura Generală și municipală. În afară de angajații izolatorului, ar mai putea fi pedepsiți procurorul Ivan Filimon, care a cerut arestul pentru Braguța, dar și judecătorul Iurie Obadă, care a emis mandatul de arestare pe numele tânărului bolnav psihic.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!