Ședință specială cu scântei astăzi la Parlament. Mai multe fracțiuni au părăsit sala plenului în semn de protest. Liberal-democrații au anunțat că nu vor să asiste la „spectacolul” dintre Igor Dodon și guvernare, socialiștii au plecat ca să-l răzbune pe șeful statului, iar comuniștii și-au anunțat boicotul încă de ieri. Proiectele de lege întoarse de președinte în Parlament au fost, totuși, votate de majoritatea parlamentară controlată de PD.

Nouă ni se servesc jocuri politice de cea mai joasă speță. Teatrul din spațiul public a ajuns în Parlament. Mă refer la aparenta luptă între Dodon și guvernare. Fracțiunea PLDM nu dorește să fie părtașă la acest spectacol și, în semn de protest, părăsește ședința de plen”, a afirmat președintele fracțiunii PLDM, Tudor Deliu.

Guvernarea, în acest sens, i-a dat posibilitate lui Igor Dodon să se manifeste. El știa foarte bine că există mecanismul de revotare care poate să întoarcă aceste legi”, a declarat vicepreședinte fracțiunea PLDM, Vadim Pistrinciuc.

Nu decide Candu sau majoritatea parlamentară ce să trimită Dodon înapoi în Parlament”, susține președintele Parlamentului, Adrian Candu.

Că este ping-pong-ul acesta între ei – asta deja o văd și broaștele. Se vede cu ochiul liber tandemul, minomul sau Pladonul, cum să mai zic”, spune și președintele fracțiunii PL, Mihai Ghimpu.

După liberal-democrați, au plecat nemulțumiți și socialiștii. Aceștia au sărit apărarea președintelui, pledând pentru alegeri anticipate.

Considerăm că este bătaie de joc acest Parlament și această majoritate. Noi susținem poziția președintelui în ceea ține de dizolvarea Parlamentului, organizarea scrutinului anticipat”, susține deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.

Retragerea colegilor din PSRM nu este decât un gest politic. Au văzut că majoritatea parlamentară își va menține votul și altfel nu au putut să se manifeste, decât prin a pleca și a boicota ședința plenului”, a declarat Adrian Candu, președintele Parlamentului.

Și comuniștii au boicotat. Ei au anunțat încă de ieri că ședința specială anunțată pentru astăzi ar fi o dovadă clară de uzurpare a puterii din partea autorităților. În cele din urmă, democrații și popular-europenii au revotat proiectele de lege respinse de președinte. Deși este obligat să le promulge după reexaminare, Igor Dodon încă meditează dacă o va face sau nu. Purtătorul său de cuvânt, Ion Ceban, ne-a spus că Președinția va veni cu o reacție.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!