A cerut susținerea statelor membre ONU pentru retragerea trupelor străine de pe teritoriul țării noastre. Premierul Pavel Filip a ținut astăzi un discurs de la tribuna Organizației Națiunilor Unite, cerând ca subiectul legat de prezența militarilor ruși în Moldova să fie discutat în cadrului celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

„Exercițiile militare, desfășurate în regiunea transnistreană de către trupele ruse, cu participarea tot mai frecventă a forțelor paramilitare ale regimului secesionist de la Tiraspol constituie o adevărată provocare la adresa securității Republicii Moldova. Potrivit rapoartelor OSCE, depozitele de arme și muniții ale Grupului Operativ de Trupe Ruse peste 21 de mii de tone. Guvernul RM nu controlează și nici nu supraveghează aceste muniții și arme”, a declarat premierul Pavel Filip.

Premierul a reiterat că autoritățile de la Chișinău au cerut în repetate rânduri Rusiei să-și retragă trupele din stânga Nistrului. Moscova nu și-a respectat, însă, angajamentele internaționale în acest sens. Recent, Parlamentul a adoptat o declarație în care reiterează apelul adresat Federației Ruse, menționând că prezența militarilor străini contravine Constituției. Unii oficiali ruși și șeful grupării separatiste de la Tiraspol au amenințat că retragerea militarilor ruși din Transnistria înseamna război.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!