Presa a fost dată afară de la procesul fostului șef adjunct al Departamentului Instituții Penitenciare, Petru Bîrcă, desfășurat la Curtea de Apel. Acesta este acuzat de fals în declarații și că ar fi exercitat presiuni asupra unor deținuți, martori în dosarul hoțului în lege „Makena”. Instanța a decis să examineze dosarul „cu ușile închise” la solicitarea procurorului. Înainte să înceapă ședința, acuzatorul a cerut poliției să elimine echipa TV8 din sală. Asta după ce colegul nostru a încercat să discute cu unul dintre deținuți – o presupusa victimă a lui Bîrcă.

Deținutul Andrei Cebotari are statut de parte vătămată în dosarul în care Petru Bîrcă are statut de învinuit. Inițial el a refuzat să discute cu presa, un obstacol fiind și oamenii legii care l-au escortat.

Nu pot să discut pe tema asta, n-am dreptul. De ce? M-am iscălit pentru așa informații. Asta este ședință închisă vapșeta”, a declarat deținutul, Andrei Cebotari.

Ulterior acesta s-a răzgândit și a decis să facă unele dezvăluiri. Discuția, însă, a fost întreruptă de polițiști.

– Ce anume se întâmplă? – Bezpredel, Bardac… Suntem supuși unor presiuni destul de…viața noastră este pusă în pericol. – Dar ce gen de presiuni? Psihologic, fizic. Am dat „pakazanii” în privința hoțului în lege, să fie o regulă în pușcărie…Poliția onorați-vă obligațiunile”, afirmă Andrei Cebotari, deținut și parte vătămată.

Petru Bîrcă este acuzat că, în timp ce deținea funcția de șef la DIP ar fi depus declarații false în favoarea lui Vladimir Moscalciuc, alias, „Makena”, iar ulterior ar fi exercitat presiuni asupra deținuților care au depus mărturii împotriva lui „Makena”. După ce a ieșit din sală, atât el, cât și avocatul său, au refuzat să discute cu presa.

Nu comentez cât ședința este închisă, nu am ce comenta și nici nu am dreptul”, a spus Bîrcă, fost șed adjunct al Departamentului Instituții Penitenciare.

Eu nu vreau să vorbesc cu dumneavoastră. De ce? Clientul Dumneavoastră vinovat, nevinovat, recunoaște vina? Pot să nu vreau să vorbesc cu dumneavoastră”, a explicat Victor Pavlov, Avocatul lui Petru Bîrcă.

Dosarul lui Petru Bîrcă a fost pornit încă în 2012, iar cu jumătate de an în urmă el a fost achitat. Cel care l-a declarat nevinovat pe este judecătorul Serghei Ciobanu, magistratul care a adormit la una din ședințele de judecată din acest dosar. Petru Bârcă a ajuns șef adjunct la penitenciare datorită verișorului său, ex-ministrul de Interne Veaceslav Ceban. Recent, acesta a fost recunoscut vinovat într-un dosar de corupție, alături de finul său.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!