Absolvenții programelor gestionate de Ambasada Marii Britanii din Republica Moldova s-au reunit la Reședința ambasadorului. Emoționați și nostalgici, aceștia au povestit despre experienta acumulata în perioada aflării în Regatul Unit. Tinerii moldoveni au copleșit-o pe ambasadoare Lucy Joyce.

Schimbul de idei și experiență sunt extrem de importante. Datorită acestora are loc schimbarea, inclusiv de mentalitate. Excelența sa Lucy Joyce s-a declarat mândră de rezultatele obținute de absolvenții moldoveni care au vizitat Marea Britanie.

„Pe noi, cei din Marea Britanie, ne onorează să putem aduna nu doar studenții din Republica Moldova, dar din toate țările lumii. Studenții care au venit aici, au cunoscut persoane din mai multe țări. Ceea ce fac ei este ceva frumos – își împărtășesc experiența, fac schimb de idei. Sunt încântați unii de alții,” a menționat ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii în Republica Moldova, Lucy Joyce.

Cu 23 ani în urmă, a fost lansat primul proiect de burse numit „Chevening” acesta era destinat pentru tinerii din Republica Moldova care își doreau să meargă la masterat în Marea Britanie. Tinerii au mers în Regatul Unit pentru un an. Pe lângă studii, au avut posibilitatea să viziteze cele mai pitorești locuri din Londra și nu numai.

„A fost un efort, dar fiecare noapte nedormită a fost o investiție în viitorul meu și, bineînțeles, în țara mea prin beneficiile pe care pot să le aduc,” a adăugat Diana Nastas, absolventă „CHEVENING”

Pe lângă programele de burse pentru tinerii care merg la studii în Regatul Unit, mai sunt și peste 160 de absolvenți care au participat într-un proiect în Republica Moldova. Pavel Eremeev este unul din ei. El a participat la programul „Dialoguri transnistrene” menit să consolideze buna înțelegere și încrederea între cele două maluri ale Nistrului.

„Sunt tineri gata să întoarcă și munții, gata oricând să-și unească efortul… Și acest lucru e plăcut. Mi-a plăcut anturajul, dar și acei oameni care au făcut parte din acest proiect,” susține Pavel Eremeev.

Primul proiect britanic de schimb de experiență, implementat în Republica Moldova de Ambasada Marii Britanii datează din 1993, iar cel de-al doilea proiect numit „John Smith” a fost lansat în anul 2000. Atunci mai multi tineri au plecat în Marea Britanie pentru o lună.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!