Ne plângem că nu avem bani și că suntem săraci... Dar ce facem când vecinii ne întind o mână de ajutor, iar noi nu știm să profitam nici de asta? Mai multe microbuze, donate de Guvernul României, se prăfuiesc prin garaje sau curți. Asta pentru ca, administrațiile locale nu se grăbesc să perfecteze actele necesare pentru ca mașinile să poată deservi copiii. Anume aceștia au de suferit din cauza birocraților, fiind nevoiți să cheme uneori taxiul pentru a ajunge la școală. Autoritățile locale arată cu degetul unii spre alții și invocă procedurile birocratice.

Eu mă trezesc la ora 05:00 pentru ca să ajung și la 07:30 sunt în liceu. La ora 05:00 seara am autobuzul ca să plec înapoi, dacă apare vreo mașină de ocazie mă duc cu dânsa până în satul vecin, de acolo pe jos 3-4 km”, povestește eleva Lidia Bârlădeanu.

În fiecare lună cheltuim aproape la 400-500 de lei numai pe transport. La amiază, când trebuie să ne ducem acasă, microbuz nu este. Este doar la 6 seara și trebuie să mergem foarte mult pe jos. Venim mulți în microbuz și e îmbulzeală și e foarte greu”, spune o altă elevă, Marina Rotaru.

Lidia și Marina sunt două eleve care parcurg zilnic kilometri întregi pentru a ajunge la ore. Fetele vin la liceul din Nisporeni cu ce apucă. Uneori nici nu știu în ce mașină urcă și merg cu frică până la destinație. Într-o situație similară este și colega lor de liceu Virginia Nichiforciuc.

De asemenea este o problemă pentru că este un autobuz la mai multe sate și este foarte mare îmbulzeala, iar uneori chiar nu încăpem în autobuz și suntem nevoiți să luăm taxiul”, explică eleva Virginia Nichifor.

Soluția pentru problema transportului școlar a venit de peste Prut. Trei microbuze stau și ruginesc în curtea unui liceu din Nisporeni. Asta pentru că funcționarii locali nu se grăbesc să perfecteze actele necesare pentru ca unitățile de transport să poată circula.

Le așteptăm cu nerăbdare aceste microbuze pentru a soluționa problemele de transportare a elevilor și pentru a îmbunătăți frecvența și întârzierile la ore ca să nu le avem”, afirmă directorul liceului teoretic din Nisporeni „Mircea Eliade”, Vasile Vacari.

Potrivit Direcției Educație din Nisporeni, microbuzele au ajuns în localitate încă în august, dar, de vină ar fi Consiliul raional, care abia la 14 septembrie s-a întrunit în ședință și a decis că unitățile pot fi înmatriculate. Procedura, însă, va dura încă aproape trei săptămâni.

Urmează să le înmatriculăm la biroul de înmatriculare din orașul Chișinău și pentru acesta trebuie achitate taxele, taxa pentru drumuri, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, expertiza tehnică”, susține reprezentantul direcției Educației Nisporeni, Boris Bejan.

Eu nu pot să vă spun de ce așa târziu. Așa au fost niște proceduri. Știți cum se mai întâmplă când nu sunt toate actele. Trebuia cu mult mai devreme realizată procedura de transmitere anume consiliilor raionale și nu la sfârșitul lunii august”, explică președintele consiliului raional Nisporeni, Ghenadie Verdeș.

De cealaltă parte, Ministerul Educației se spală pe mâini și spune că din moment ce microbuzele au fost repartizate prin localități, autoritățile locale sunt cele responsabile. Ala Pâslariuc, responsabil de presă la minister, a declarat pentru TV8 că nu știe nimic despre soarta acestor microbuze. La Liceul „Mircea Eliade” din Nisporeni își fac studiile peste 600 de elevi. Dintre aceștia, 100 vin din alte localități. Responsabili de la Ambasada României nu au fost de găsit pentru comentarii. Guvernul de la București a donat vara aceasta încă 96 de microbuze școlare instituțiilor de învățământ din Republica Moldova.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!