Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Regulamentul cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiție. Regulament care stabilește valoarea minimă a investiției, modul și condițiile de evaluare a solicitanților, componența și funcțiile comisiei de examinare a cererilor.

Astfel, potrivit documentului valoarea minimă a contribuției nerambursabile la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă constituie echivalentul a 100 mii de euro, iar valoarea minimă a investiției, în cel puțin unul din domeniile de dezvoltare (imobiliar sau finanțe publice) constituie echivalentul a 250 mii de euro.

Investiția în domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova se efectuează în baza unui plan de investiții pentru o perioadă de cel puțin 60 de luni, aprobat de Comisie.

Comisia va verifică buna reputație economică și financiară a cetățeanului străin sau apatridului, va examina dosarele depuse de cetățenii străini și apatrizi pentru obținerea cetățeniei prin participarea la programul de investiții în Republica Moldova. Tot ea va evolua, accepta și/sau monitoriza investiția în cadrul programului de obținere a cetățeniei prin investiții. Comisia va decide dacă solicitantul de cetățenie întrunește condițiile de acordare a cetățeniei în cadrul programului de obținere a cetățeniei prin investiție cu prezentarea recomandării
respective Președintelui Republicii Moldova.

Președintele comisiei va fi ministrul economiei și infrastructurii, președintele comisiei Iar printr membrii acesteia se numără reprezentantul Ministerului Justiției; Ministerului Finanțelor; Afacerilor Interne și reprezentantul Aparatului Președintelui Republicii Moldova.

Amintim că mai multe ONG-uri, dar și partide din opoziție au menționat că noua lege și regulamentul constituie o nouă tentativă de legalizare a mijloacelor financiare de origine dubioasă.

În privința proiectului regulamentului s-a spus că „proiectul dat ar putea să legalizeze interesele clare de oficializare a unor fluxuri financiare de origine dubioasă, implicând instituţiile statului şi cetăţenii Republicii Moldova în noi scheme de cămătărie prin intermediul emiterii de instrumente de datorie publică internă”, a spus Amnesty International.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!