Guvernul a aprobat în cadrul ședinței de astăzi Proiectul de lege privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare. Documentul transpune normele europene în domeniu și are ca obiectiv responsabilizarea operatorilor din sectorul alimentar pentru atingerea unui nivel ridicat de protecție a vieții și a sănătății umane.

Proiectul de lege stabilește cerințele generale de igienă a produselor alimentare, la etapele de producere, procesare, păstrare, transportare și comercializare, precum și de export a acestora. Astfel, antreprenorii vor utiliza apă potabilă sau curată în procesul de producere a alimentelor, vor alege încăperi astfel încât să nu cauzeze contaminarea produselor, iar personalul angajat va trebui să corespundă cerințelor medicale specifice. De asemenea, producătorii primari urmează să asigure curățenia animalelor care vor fi sacrificate, să păstreze informația privind produsele utilizate pentru hrana și îngrijirea animalelor, precum și privind bolile sau agenții biologici apăruți.

Totodată, proiectul promovat de Cabinetul de miniștri stabilește cerințele față de condițiile de păstrare, depozitare și vânzare a produselor alimentare. Acestea trebuie să fie păstrate în încăperi curate, conectate la sistemul de canalizare, la apă potabilă și care dispun de mijloace de ventilare și de iluminare.

Pentru a oferi suport antreprenorilor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, împreună cu asociațiile de business și instituțiile de profil, va elabora și actualiza periodic Ghiduri de bune practici. Acestea vor avea un caracter consultativ și vor conține îndrumări cu privire la normale de igienă și control, la pericolele care pot apărea și măsurile de control ce urmează a fi întreprinse.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!