Activistul civic și jurnalistul Ghenadie Brega a cerut azil politic în Islanda. Brega se declară îngrijorat de presiunile la care este supus de către autoritățile Republicii Moldova în legătură cu activitatea sa de jurnalist. Activistul susține că are bănuieli rezonabile că libertatea și chiar viața sa este în pericol în Republica Moldova.

Brega a remis astăzi, 29 septembrie, o declarație în care menționează cea mai recentă tentativă de intimidare se referă la decizia polițiștilor de la Chișinău de a-l anunța în căutare națională, dispunând reținerea sa imediată.

La baza acestei decizii se află un dosar penal, care mi-a fost intentat de autorități după ce am investigat un caz de abuz în serviciu din partea unui angajat al statului. Funcționarul, aflându-se în stare de ebrietate, amenința un agent economic că îi va distruge afacerea dacă acesta refuză să îl deservească în afara programului de lucru. Când am încercat să obțin o reacție, unul dintre superiorii funcționarului, vice-pretorul V.Urâtu, m-a insultat, apoi m-a lovit cu piciorul în spate. Reacția mea instinctivă de apărare a fost catalogată drept încercare de perturbare a activității preturii de sector, fiindu-mi intentat un dosar în baza articolului 287, alin.1, Cod penal al RM, „Huliganism”. Totodată, plângerea mea nu a fost examinată până în prezent. La etapa de urmărire penală, am depus declarații pe dosar. La câteva luni distanță, fără a mi se aduce preventiv la cunoștință despre faptul că am fost recunoscut drept învinuit, am fost anunțat în căutare. Mai mult decât atât, în acest moment mă aflu în imposibilitate de a contesta în instanță decizia anchetatorilor, deoarece nici la momentul luării deciziei, nici ulterior, la solicitarea din data de 5 septembrie înregistrată de avocata mandatată să îmi reprezinte interesele legale, OUP Centru nu mi-a eliberat o copie a ordonanței emise în ceea ce mă privește”, se arată în declarația activistului.

Vedeți mai sus și jos secvențele video de la incidentul menționat, iar mai jos declarația integrală semnată de Ghenadie Brega.

Incidentul a avut loc în luna ianuarie 2017, în incinta sediului Preturii Centru, iar în urma acestuia vicepretorul s-a ales cu un deget rupt.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!