Un desen în cărbune adăpostit într-o altă colecţie de artă mai bine de 150 de ani ar putea fi o schiţă pentru un tabou nud al Monei Lisa, spune un expert în artă franceză, potrivit Mediafax.

Portretul în cărbune al unei femei nud, cunoscută sub numele de Monna Vanna, a fost atribuită anterior studioului lui Leonardo da Vinci. Cu toate acestea, experţii au găsit suficiente indicii pentru a sugera că artistul a lucrat la ambele tablouri.

Astfel, după testele efectuate la Muzeul Luvru din Paris, curatorii cred că schiţa este făcută de Leonardo „cel puţin în parte”. Aceasta s-a aflat încă din 1862 în colecţia de artă renascentistă la Muzeul Conde de la Palatul Chantilly, la nord de capitala franceză.

„Desenul are o anumită calitate în ceea ce priveşte chipul şi mâinile, care sunt cu adevărat remarcabile”, a declarat curatorul Mathieu Deldicque.

„Nu este o simplă copie. Ne uităm la ceva la care s-a lucrat în paralel cu Mona Lisa. Este aproape sigur o lucrare pregătitoare pentru o pictură în ulei”, a mai spus acesta.

În plus, Bruno Mottin, expert în conservare al Muzeului Luvru, a confirmat că schiţa datează din timpul vieţii lui Leonardo şi are o „calitate foarte înaltă”.

Cu toate acestea, Mottin a subliniat faptul că desenul de pe partea de sus a schiţei, lângă cap, a fost făcut de o persoană dreaptace, în timp ce Leonardo era stângaci.

„Trebuie să rămânem prudenţi”, a declarat el pentru AFP. „Este o sarcină care durează ceva timp”, a completat acesta. „Este un desen pe care se lucrează foarte greu pentru că este deosebit de fragil.”

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!