După prima vară fără perceperea tarifelor de roaming se poate constata că europenii sunt la curent cu noile norme și au început să își modifice comportamentul atunci când călătoresc în alte țări ale Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene (CE).

Conform sondajului Eurobarometru Flash publicat marți, marea majoritate a europenilor este conștientă de beneficiile roaming-ului fără tarife suplimentare. Mulțumită noilor norme ale UE în materie de roaming, în vigoare de la 15 iunie 2017, consumatorii își pot utiliza telefonul mobil atunci când călătoresc în altă țară din UE ca și cum ar fi acasă, cu alte cuvinte fără să plătească tarife suplimentare. Sondajul arată că 71% dintre europeni sunt la curent cu eliminarea tarifelor de roaming, iar 72% consideră că ei personal sau un cunoscut al lor vor avea de câștigat de pe urma acestui fapt. În rândul celor care au călătorit în străinătate după data de 15 iunie, procentajul celor care au aflat de noile norme este și mai mare — și anume 86%.

„Constatăm că cetățenii sunt entuziasmați de posibilitatea de a-și utiliza telefonul la fel ca acasă atunci când călătoresc în interiorul UE, fără a se mai teme că vor avea un șoc la primirea facturii. La rândul lor, operatorii de telefonie mobilă investesc în rețelele necesare pentru a face față creșterea cererii. Noile norme ale UE privind telecomunicațiile vor încuraja aceste investiții, iar Parlamentul European și statele membre ar trebui să adopte aceste norme cât mai curând posibil”, a declarat vicepreședintele pentru piața unică digitală, Andrus Ansip.

La rândul său, comisarul european pentru economie digitală și societate digitală, Mariya Gabriel, a apreciat că acesta este un exemplu de situație în care UE îmbunătățește în mod concret viața cetățenilor europeni.

„Roamingul la tarife naționale este o realitate: clienții sunt mulțumiți, consumul crește, iar cererea de servicii mobile în rândul celor care călătoresc în interiorul UE este foarte mare. Atât consumatorii, cât și operatorii, au de câștigat”, a adăugat comisarul.

Sondajul Eurobarometru Flash privind serviciile de roaming a avut loc la sfârșitul lunii august, după principala perioadă de concedii. Rezultatele au arătat că în această vară — prima fără tarife suplimentare de roaming pentru călătoriile în interiorul UE — oamenii au început să își modifice comportamentul atunci când își folosesc telefoanele în străinătate. Astfel, proporția călătorilor care și-au utilizat datele mobile în roaming la fel de des ca acasă s-a dublat în rândul celor care au călătorit după 15 iunie 2017 (31%) comparativ cu lunile anterioare (15%); în timp ce proporția călătorilor care nu și-au utilizat niciodată datele mobile s-a redus la jumătate după 15 iunie 2017 (21%) față de lunile anterioare (42%).

În general vorbind, utilizarea limitată a serviciilor mobile în străinătate este în scădere, numărul călătorilor care își închid telefonul fiind în prezent mai mic (12%) decât în perioada anterioară datei de 15 iunie (când procentajul era de 20%). Cu toate acestea, 60 % dintre călători au continuat să își limiteze, comparativ cu nivelul utilizării din țara de origine, utilizarea telefonului mobil atunci când au călătorit în altă țară din UE după 15 iunie 2017.

Impactul eliminării tarifelor de roaming asupra utilizării telefonului în străinătate este confirmat și prin comparație cu sondajul Eurobarometru din 2014, care indica o utilizare a serviciilor de roaming și mai limitată decât în lunile anterioare datei de 15 iunie 2017.

După prima vară fără taxe de roaming suplimentare, se poate observa că operatorii de telefonie mobila respectă, în general, noile norme. În strânsă cooperare cu autoritățile naționale de reglementare, care sunt direct responsabile de punerea în aplicare, Comisia va continua să monitorizeze evoluțiile de pe piețele serviciilor mobile din statele membre, pentru a se asigura că operatorii continuă să respecte noile norme, iar clienții beneficiază în continuare de eliminarea tarifelor de roaming.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!