/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

/VIDEO/ Banca Mondială avertizează: Alegerile parlamentare din 2018 ar putea bloca reformele economice

missing
02 octombrie 2017, ora 18:15

Deși prognozează o creștere economică cu 3,8% și în 2018, experții Băncii Mondiale se tem că tendința ar putea fi afectată de alegerile parlamentare preconizate pentru anul viitor. Experții recomandă autorităților să aplice, în acestă perioadă, cu prudență maximă, reformele din domeniul financiar și energetic.

„Într-un stat de drept slab, cu instituții slabe, întotdeauna există posibilitate ca unele interese să încetineze sau chiar să deraieze aceste reforme. Necesitatea de a face ceva până la alegeri este foarte importantă, fiindcă sunt domenii care trebuie de structurat altfel”, a menționat Marcel Chisturga, economist.

Experții Băncii Mondiale au vorbit și despre influența politicii monetare, care, în continuare este influențată de lichidități sporite din sistem. În schimb, se atestă o „creștere a depozitelor”.

Pe de o parte, BNM a redus rata de bază până la 7,5 la sută, dar creditarea economiei rămâne la un nivel redus.  Pe de altă parte, în prima parte a anului, vedem o „creștere a depozitelor”, aici Banca Națională a intervenit prin creșterea ratelor rezervelor obligatorii”, a declarat Marcel Chisturga, economist.

Odată cu scăderea asistenţei financiare din partea comunităţii internaţionale, se aşteaptă ca deficitul fiscal să crească, dar va rămâne sub 2,5 la sută din PIB. Pentru 2018, Banca Mondială estimează o creştere economică de 3,8 la sută, iar pentru 2019 – de 3,6 la sută.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram