/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ TV8, în mijlocul unui „război”. Televiziunea dezminte informațiile lansate de „ORDA” și Asociația „Copyright”

missing
02 octombrie 2017, ora 19:35

Cele două asociații „ORDA” și „Copyright” care pretind bani de la TV8 și cu ajutorul cărora CCA a blocat cesionarea licenței postului nostru de televiziune de la „Analitic Media Grup” către organizația neguvernamentală „Media Alternativa” au difuzat astăzi un comunicat în care pun la îndoială achitarea de către postul nostru de televiziune a remunerației titularilor de drepturi de autor și se declară „singurele asociații cu drept de eliberare a licențelor”. Semnatarii acuză proprietarul TV8 de faptul că s-ar eschiva „de la plata unor obligații legale”. Avocatul TV8 dezminte acuzațiile și spune, la rândul său, că plățile pentru drepturile de autor au fost efectuate.

Pentru ceea ce cer ei bani, au fost achitate aceste licențe, aceste drepturi. „Analitic Media Grup” a plătit drepturile de autor peste 50 de mii de lei. Până a deveni active aceste asociații, de drepturile de autor se ocupa ASDAC-ul. „Analitic Media Grup” a avut contract de licență cu Asociația Națională pentru Protecția Creației Intelectuale. Asta e din 2012. Anterior anului 2012, a fost acord cu ASDAC-ul”, a explicat avocatul TV8, Victor Panțaru.

Potrivit avocatului TV8, de-a lungul anilor, postul nostru de televiziune a achitat bani cu regularitate către două asociații pentru protecția drepturilor de autor, iar pretențiile altor două asociații, cu care TV8 se judecă acum, sunt total neîntemeiate.

Interesul este unul financiar dintre aceste asociații care luptă între ele. Este ANCO, este ORDA, este ASDAC-ul și Asociația Națională pentru Protecția Creației Intelectuale. Mai mult decât atât, Asociația Națională pentru Protecția Creației Intelectuale s-a judecat și probabil, încă se mai judecă cu ORDA și cu ANCO anume pe chestiuni pe drept de a încasa, pe dreptul de a pretinde, pe dreptul de a avea sau nu licență”, a specificat avocatul TV8.

Victor Panțâru spune că problema colectării banilor pentru protecția drepturilor de autor este de lungă durată.

Eu am contract să plătesc, eu plătesc pentru drepturile de autor și vine o a treia asociație și cere și ea. Normal că unele pretenții de genul acesta le desconsideri pentru că tu te crezi acoperit pentru că ai un contract. Există mai multe entități care culeg sau pretind una și aceeași plată pentru unul și același lucru”, a menționat Panțâru.

Potrivit avocatului, litigiul dintre ANCO și ORDA cu TV8, nu are nimic în comun cu cesionarea licenței. Mai mult, cele două asociații au cerut în instață punerea sechestrului pe conturile TV8 precum și interzicerea cesionării licenței, lucruri respinse de către magistrați.

Ei se implică în politica audiovizualului pe care trebuie să o facă CCA și nu asociațiile obștești privind drepturile de autor. Pretențiile lor rămân a fi valabile față de SA „Analitic Media Grup”, nicidecum nu sunt legate de licență. Nu fac obiectul licenței. Am ajuns ca asociațiile obștești să facă politică”, susține avocatul TV8.

Săptămâna trecută, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a amânat pentru a doua oară examinarea cererii de cesionare a licenței TV8, invocând litigiul dintre ORDA și Asociația „Copyright” cu postul nostru de televiziune. CCA a declarat că va examina cesionarea licenție doar după ce va exista o decizie de judecată definitivă în acest sens. Mai multe organizații neguvernamentale de media au semnat o declarație prin care și-au exprimat îngrijorarea față de tergiversarea intenționată de către CCA a procesului de cesionare a licenței TV8.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram