/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Voluntari la sortarea deșeurilor. Și un deputat a căutat prin gunoaie, dar recunoaște că e mai ușor în Parlament

02 octombrie 2017, ora 19:57

După ce s-au echipat cu mănuși și măști, pentru a face față mirosului înțepător, voluntarii au intrat în acține. Cot la cot cu ceilalți muncitori, aceștia au grupat deșeurile la linia de sortare.

Mirosul este neplăcut, dar cu timpul dezgustul dispare, fiindcă lucrul este simplu”.

Mai bine de acasă să le sortezi, că aici să nu aibă ei de făcut treaba asta. Lor le-ar fi mai ușor să lucreze”.

Ați rezista mai mult de o oră aici? – Nu cred. Nu-mi place aici. E foarte mult gunoi, mirosul neplăcut”.

Că vârsta nu este o barieră pentru a începe activitatea de voluntariat au demonstrat-o doi copii dornici să facă lumea mai bună.

Ne simțim bine că facem o faptă bună”.

Dacă sortăm gunoiul și îl reciclăm, nu poluăm natura”.

A căutat printre gunoaie și deputatul Valeriu Ghilețchi, care spune că, după această experiență, cu siguranță va sorta deșeurile de acasă.

Mie mi s-a spus că aici se aruncă pungile. Tot ce ține de pungă, ele trebuie selectate. Uite aceasta, numai că e cu pene, tot ce este pungă trebuie aruncat aici.

– Și unde e mai simplu, aici sau în Parlament?

– Mi-ați pus o întrebare dificilă. Desigur că e bine să-ți faci misiunea acolo unde ți-e menirea și chemarea”, susține Valeriu Ghilețchi, președintele grupului PPEM.

O muncă dificilă sau mai puțin plăcută, dar cineva trebuie, totuși, să o facă. Muncitorii spun că și-ar dori ca oamenii să fie mai responsabili.

Mai bine să pună aparte sticla, aparte gunoiul, hârtia. Dar dacă nu poate…

Încălțăminte, anvelope de la mașini, cărămizi, beton. – Tot la un loc? – Da”.

Organizatorii au ales să lanseze săptămâna națională a voluntariatului la fabrica de sortare, pentru a îndemna oamenii să grupeze gunoiul, astfel încât acesta să fie cât mai repede reciclat. Zilnic, aici sunt aduse 300 de tone de deșeuri, care sunt transformate ulterior în baloți.

După ce este sortat și presat, gunoiul este transportat la uzinele de reciclare din țară și de peste hotare. Spre exemplu aceste deșeuri vor ajunge în România și Ucraina.

Din peturi se fac alte materiale, cum ar fi fibra poliesterică pe care o aveți prezentă în îmbrăcăminte. Șervețelele umede sunt pet reciclat sută la sută”, explică Serghei Balica, administratorul companiei.

Aceasta este cea de-a 11-a ediție a săptămânii naționale a voluntariatului. Până pe data de 8 octombrie, în toată țara, vor fi organizate diverse evenimente. Anul trecut, s-au implicat aproape 19 mii de persoane.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram