/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/SONDAJ/ Cetățenii moldoveni tot mai pesimiști. 53 % dintre respondenți nu sunt mulțumiți de situația economică a țări

missing
03 octombrie 2017, ora 16:17

Datele sondajului arată că 27 la sută dintre moldoveni nu sunt mulțumiți de viața pe care o trăiesc, pe când destul de mulțumiți s-au arătat doar 15 la sută.

Același sondaj spune că peste jumătate din populația țării nu este mulțumită de situația economică.

Iar cele mai stringente probleme cu care se confruntă sunt salariile și pensiile mici, prețurile mari, sărăcia și viitorul copiilor.

Totodată, peste 70 la sută și respectiv 80 cred că nici salariul și nici pensia nu sunt suficiente pentru strictul necesar într-o gospodărie.

Datele sondajului arată că biserica se bucură de cea mai mare încredere (62%), fiind și singura instituție, care reprezintă un raport net pozitiv al încrederii (ponderea celor care au încredere mai mare decât a celor care nu au încredere în instituție). La polul opus – instituțiile cu cel mai mic nivel de încredere sunt partidele politice și principalele instituții de stat (Parlamentul, Guvernul și Justiția).

Autorii cercetării sociologice au spus că în prezent se observă apariția premizelor unui nou val de emigrare a populației determinată de ofertele necompetitive ale pieței de muncă locale (salarii mici, bani în plic, instabilitate sporită, mediu de afaceri problematic). Astfel, dacă primele valuri de emigrație din anii 90 au implicat populația rezidentă în mediul rural și numeroase orășele mici, atunci în prezent intenția de emigrație este deosebit de pronunțată în mun. Bălți unde fiecare al treilea intenționează să plece peste hotare. Asumpția noastră este ca acest val vizează populația marilor orașe (Bălți și Chișinău) pentru care intenția de a părăsi țara se conturează ca o necesitate urgentă pentru perioada imediat următoare.

Salariul, care ar determina cetățenii să rămână în țară constituie 10 mii de lei lunar.
La capitolul ajutor extern, peste o treime dintre moldovenii chestionați susțin că UE ajută cel mai mult Republica Moldova urmată de Rusia – 29,2% și România cu 25,8%.

Cercetarea lansată astăzi, marți, 3 octombrie, de IDIS Viitorul „People Watch” măsoară teme de interes public sporit. Chestionarul a fost făcut pe un eșantion de 1 109 persoane în perioada 9 – 20 septembrie curent cu marjă de eroare de plus, minus 2,8%.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram