/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri, în Parlament ar accede doar PAS și PSRM

03 octombrie 2017, ora 17:28

Din cei care s-ar prezenta la urne, aproape 26 la sută ar opta pentru PSRM, iar puțin peste 12 la sută ar vota pentru Partidul Acțiune și Solidaritate. Partidul Democrat, care controlează acum puterea, ar acumula doar 3,1 la sută și nu ar trece pragul electoral. Pentru PPDA ar vota doar 2,9 la sută.

Întrebați în ce politician au cea mai mare încredere, 55 la sută au declarat că nu au încredere în clasa politică din Moldova în general. Totuși, 17 la sută din respondenți au precizat că au încredere în Igor Dodon. Pe poziția a doua se clasează Maia Sandu cu aproape 5 la sută, iar liderul PPDA, Andrei Năstase, se bucură de încrederea a 1 la sută din totalul respondenților. Ceilalți politicieni ar acumula mai puțin de 1%.

Același sondaj arată că sistemul electoral mixt este renegat de majoritatea populației. Cea mai mare parte a respondenților au declarat că și-ar dori sistem electoral proporțional și doar 16 la sută au pledat pentru sistemul mixt aprobat deja de guvernarea PD.

Rezultate sondajului sunt privite sceptic de reprezentanții partidelor vizate.

Au fost zeci de sondaje, o să mai fie sondaje, eu vă asigur că Platforma Demnitate și Adevăr va accede în Parlament cu un scor bun”, afirmă vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

Noi am mai văzut și alte sondaje. Noi înțelegem foarte bine că până la declanșarea campaniei electorale mai este timp. Promovăm acele reforme, în care ne-am implicat și vom vedea ulterior care sunt pozițiile fiecărui partid”, a declarat purtătorul de cuvânt PD, Vitalie Gamurari.

Reprezentantul PSRM, Ion Ceban, nu a răspuns a telefon pentru comentarii. A reacționat, pentru TV8, și Partidul Acțiune și Solidaritate. Potrivit PAS, „sondajul arată că guvernarea nu se bucură de încrederea populației din cauza poltiicii antinaționale. PAS este al doilea partid ca pondere și va aduna toate forțele sănătoase pentru a face schimbarea”.

Sondajul a fost realizat de CBS AXA la comanda IDIS Viitorul, în perioada 9-20 septembrie pe un eșantion de 1108 respondenți cu vârsta de peste 18 ani. Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,8%.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram