/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Sărbătoare profesorilor umbrită de salarii mici. Și-ar dori ca acestea să se majoreze nu cu bănuți

missing
03 octombrie 2017, ora 19:37

Cu lacrimi în ochi, dar bucuroși că au fost, în sfârșit observați, peste 2000 de dascăli din toate colțurile țării au venit la concertul organizat în cinstea lor. Deși au apreciat efortul de a organiza un concert pentru ei, dascălii se declară în continuare nefericiți din cauza salariilor mizere pe care le primesc chiar și după pretinsa „majorare”.

Maria Titiuhina a început să lucreze în domeniul educației de la 17 ani. A lucrat ca învățătoare de clasele primare, profesoară la liceu și la facultate. Femeia spune că pe vremuri era mai ușor să trăiești, întrucât prețurile nu se modificau atât de des ca acum.

„Astăzi cresc prețurile extraordinar de rapid. Aveam apartament, nu trebuie să fac ceva economii pentru a cumpăra ceva, cum în timpul acesta, acum este mult mai greu”, a menționat Maria Titiuhina, fostă profesoară.

Și alți profesori spun că și-ar dori ca salariile să se majoreze nu cu bănuți, ci măcar cu câteva sute de lei, pentru a-și putea acoperi cheltuielile, dar și pentru a-și cumpăra literatura necesară.

„Nu vrem lux, super lux. Eu aș dori să am un salariu ca să îmi permit și să călătoresc pentru că sunt geograf de specialitate”.

„Normal ar fi un cadru didactic să ajungă azi la 1000-1200 de dolari, 17-20 mii de lei”.

Cei de la Guvern explică de ce nu pot achita salarii mai mari profesorilor. 

„De ce nu ne putem permite să plătim salarii care să corespundă necesităților. Asistam la următorul paradox, unde pe piața IT numărul de locuri de muncă este în creștere, iar salariile sunt absolut competitive la nivel internațional”, a declarat Pavel Filip, Prim-ministrul Republicii Moldova.

În cadrul evenimentului au fost desemnați cei mai buni profesori ai anului. De la 1 septembrie, salariile profesorilor au fost majorate cu 11.3 procente, adică cu ceva mai mult de 200 de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram