Guvernul a aprobat în cadrul ședinței de astăzi modificări la Regulamentul cu privire la condițiile de stabilire, modul de calcul și de plată a indemnizațiilor pentru incapacitate de muncă privind acordarea indemnizației de maternitate. Astfel, în conformitate cu noile modificări soția aflată la întreținerea soțului asigurat va primi indemnizația de maternitate, chiar dacă nu este angajată la data acordării concediului de maternitate.

Astfel, punctul 49, declarat neconstituțional se abrogă și se completează cu următorul cuprins:

„Soția care se află la întreținerea soțului asigurat beneficiază de indemnizație de maternitate dacă, la data acordării concediului de maternitate, nu este angajată în câmpul muncii, fapt confirmat prin carnetul de muncă sau prin declarația scrisă pe propria răspundere (anexa nr. 6) că nu realizează venit asigurat și nu este persoană asigurată de riscul respectiv”

Modificarea a fost propusă după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională privarea mamelor fără loc de muncă, care au demisionat în timpul sarcinii, de indemnizația de maternitate. Potrivit Curții prevederile privind indemnizațiile pentru incapacitate de temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale, tratează diferit categoriile de mame în perioada pre și post natală. Totodată, tratamentul diferențiat instituit pentru obținerea indemnizației de maternitate fără o justificare obiectivă și rezonabilă este contrar prevederilor Constituției cu privire la Egalitate, Dreptul la asistență și protecție socială și Protecția familiei.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!