/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

APROBAT de Guvern! Indemnizația de maternitate va fi acordată viitoarelor mame chiar dacă nu sunt angajate

missing
04 octombrie 2017, ora 15:34

Astfel, punctul 49, declarat neconstituțional se abrogă și se completează cu următorul cuprins:

„Soția care se află la întreținerea soțului asigurat beneficiază de indemnizație de maternitate dacă, la data acordării concediului de maternitate, nu este angajată în câmpul muncii, fapt confirmat prin carnetul de muncă sau prin declarația scrisă pe propria răspundere (anexa nr. 6) că nu realizează venit asigurat și nu este persoană asigurată de riscul respectiv”

Modificarea a fost propusă după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională privarea mamelor fără loc de muncă, care au demisionat în timpul sarcinii, de indemnizația de maternitate. Potrivit Curții prevederile privind indemnizațiile pentru incapacitate de temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale, tratează diferit categoriile de mame în perioada pre și post natală. Totodată, tratamentul diferențiat instituit pentru obținerea indemnizației de maternitate fără o justificare obiectivă și rezonabilă este contrar prevederilor Constituției cu privire la Egalitate, Dreptul la asistență și protecție socială și Protecția familiei.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram