Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) vine cu un răspuns la petiția online prin care se cere desecretizarea rapoartelor financiare ale companiei și ale prestatorilor de servicii medicale privind cheltuirea banilor acumulați din contribuțiile cetățenilor pentru polița medicală. Într-un comunicat al instituției se anunță că mai multe informații de interes public sunt publicate pe site-ul CNAM. Iar pe viitor fiecare cetăţean va putea verifica suma mijloacelor financiare alocată pentru tratamentul său în instituţia medico-sanitară contractată de CNAM.

Astfel, cetățenii pot găsi pe site-ul companiei lista instituţiilor medico-sanitare contractate, lista instituţiilor prestatoare de servicii de înaltă performanţă, rapoartele anuale şi lunare privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM), precum şi rapoartele de activitate ale companiei.

Același comunicat spune că în lista plasată pe site a instituţiilor ce acordă asistenţă medicală de înaltă performanţă sunt incluse şi informaţii despre serviciile oferite de fiecare prestator.

De asemenea, CNAM anunță că pe viitor planifică instituirea unui serviciu care să permită fiecărui cetăţean să verifice suma mijloacelor financiare alocată pentru tratamentul său în instituţia medico-sanitară contractată de CNAM. Astfel, va fi responsabilizată instituţia medicală pentru fiecare caz tratat, acoperit din fondurile AOAM.

De asemenea, în scopul sporirii nivelului de transparenţă în procesul de executare a contractelor de acordare a asistenţei medicale, CNAM a înaintat un proiect de hotărâre de Guvern prin care se propune operarea unor modificări în contractul-tip de acordare a asistenţei medicale în cadrul AOAM, ceea ce va permite stabilirea unor responsabilităţi clare pentru subiecţii implicaţi în procesul de contractare a serviciilor medicale.

În plus, în comunicat se precizează că, anual, Curtea de Conturi auditează formarea şi executarea fondurilor AOAM cu accent pe controlul utilizării acestor fonduri. Ulterior, raportul privind executarea fondurilor respective este transmis spre aprobare Guvernului şi Parlamentului în modul stabilit de legislaţie.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!