/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ De câțiva ani își cerșesc salariile, după ce au cărat tone de nămol din lacul Valea Morilor. Drama angajaților unei întreprinderi municipale

04 octombrie 2017, ora 16:53

Vasile Antoniuc a scos tone de nămol și mizerie din lacul Valea Morilor. După ce a muncit din greu aproape 3 ani la curățarea albiei, bărbatul a rămas cu ochii în soare. Salariul aproape mizer de atunci, de numai o mie de lei lunar, așa și nu l-a văzut nici până în ziua de astăzi.

„Am lucrat în calitate de șofer la o cisternă. Ziua, spălam drumul de praf, iar seara, până târziu, curățam toată murdăria. Mie personal, trebuie să-mi dea peste 21 de mii de lei”, susține fost angajatul Vasile Antoniuc.

În aceeași situație s-a pomenit și Victor Ploschih, care spune că a muncit la întreprinderea care se ocupa de curățarea lacului aproape 40 de ani. A fost șofer de autoscară și spune că s-a săturat să bată pe la ușile autorităților cerșindu-și leafa.

Personal trebuie să primesc 26 de mii de lei. Ne dădeau în avans câte o mie de lei la sărbătorile de Paști, Anul Nou. De acolo ne-au rugat frumos să plecăm. Și-am plecat,” susține Victor Ploschin, tot un fost angajat.

În total, 80 de angajați nu și-au primit salariile, întreprinderea fiind datoare oamenilor cu jumătate de milion de lei. Firma „Autocomtrans”era una municipală și presta servicii de transport, iar problemele financiare au apărut din anul 2012, odată cu începerea lucrărilor la Valea Morilor, susține fostul director Anatol Țâșevschi. Acesta a refuzat să vorbească în fața camerei, dar a precizat că aleșii locali de atunci nu au alocat suma necesară pentru lucrările suplimentare efectuate la lac.

Muncitorii au fost victimele unor răfuieli politice, susțin consilierii socialiști, care îl acuză pe liberalul Iurie Nastas că ar fi încercat să preia controlul acestei firme.

„Este așa un SRL „Custodis” vă spune ceva domnule Nastas? Administrator și asociat unic Iurie Nastas procură creanțele. Ați cesionat creanțele pe care le-ați procurat de la „Autocomtrans”?”, l-a întrebat consilierul PSRM Ion Ceban.

„Nu am fost niciodată, nici într-un consiliu de administrare la nici o întreprindere municipală, nici pe durata mandatului actual, nici pe durata mandatului anterior”, susține consilierul PL, Iurie Nastas.

La rândul său, liberalul îl acuză pe fostul director, Anatol Țâșevschi, care, potrivit lui Nastas, și-ar fi deschis propria afacere cu același gen de activitate, dar folosindu-se de tehnica întreprinderii municipale.

„Din 2004, el folosește toată infrastructura și toate posibilitățile în favoarea firmei dumnealui”, a adăugat consilierul PL.

Anatol Țâșevschi a refuzat să răspundă acuzațiilor, declarând că de acest caz se ocupă procurorii. Pentru a rezolva problema restanțelor salariale, Consiliul Municipal a decis să cumpere întregul pachet de acțiuni ale întreprinderii și să achite lefurile oamenilor. Datoria față de cei 80 de angajați pentru perioada 2012-1014 se ridică la 500 de mii de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram