/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Dodon se laudă cu „realizări” privind exportul în Rusia pe panouri plătite. Statisticile oficiale îl contrazic

missing
04 octombrie 2017, ora 17:50

Un asemenea panou, semnat de șeful statului, găsim la ieșirea din municipiul Chișinău. Deși datele statistice demonstrează că exporturile RM sunt orientate spre țările europene, președintele încearcă să convingă oamenii că Rusia este principala piață de desfacere a producției moldovenești și că exporturile spre piața rusă ar fi crescut de aproape patru ori.

Astfel de panouri au fost văzute în mai multe locuri din afara orașului. Președintele se laudă că ar fi susținut mii de moldoveni aflați în Rusia, dar și că ar fi deschis mii de locuri de muncă. Afirmațiile însă sunt combătute de oficiali și experți.

Exporturile în Rusia, în anul 2017 au crescut cu 14,8%. Nu există asemenea statistici care ar demonstra că există majorări de 3, 4 sau 10 ori a exporturilor noastre spre alte țări”, afirmă ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

Experții economici spun că, de fapt, Moldova nu înregistrează o creștere a exporturilor pe piața rusă, ci trece printr-o etapă de reabilitare, după ce, din cauza embargourilor, exporturile au scăzut dramatic.

A fost criza din 1998, apoi criza în relații, condiționată de Federația Rusă, în 2006, apoi criza în relații din 2012-2013. Deci, Federația Rusă a scăzut întotdeauna în relațiile noastre comerciale de la 58% până la 11%. În patru ani de zile exportul spre Federația Rusă a scăzut exact de 4 ori”, explică expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Mai mult, exporturile către România s-au majorat de la 6 la 25 la sută, spune ministrul Economiei.

În jur de 64% din exporturile noastre sunt orientate pe piața europeană. Cea mai mare țară de export în prezent este România. O altă țară fiind Ucraina și Belarus, dacă să vorbim de spațiul estic”, susține ministrul economiei, Octavian Calmîc.

Am încercat să-l întrebăm pe șeful statului ce formulă a aplicat atunci când a stabilit creșterea exporturilor spre Rusia și de unde a luat bani pentru panourile publicitare. Acesta, însă, a luat apă în gură.

– De unde bani? – Mai sunt întrebări referitor la Ministerul Apărării? – Dar de unde bani până la urmă pentru acele panouri? – La Ministerul Apărării, mai sunt întrebări referitor la militari sau nu?”, s-a eschivat președintele Igor Dodon.

Ceva mai vorbăreț a fost purtătorul lui de cuvânt, Ion Ceban, care a precizat că datele afișate se referă doar la anumite categorii de produse agricole.

Exportul e luat în dinamică în raport cu anul precendent pe unele categorii de produse, de exemplu struguri – este de 20 de ori creșterea exporturilor. Desfacerea produselor noastre tradiționale are loc pe piața Federației Ruse. Vrem noi asta sau nu, dar asta se întâmplă”, afirmă purtătorul de cuvânt al președintelui, Ion Ceban.

În prezent, comerțul total cu Federația Rusă constituie doar 11% din toate schimburile comerciale pe care RM le are. Deci, este un comerț mai puțin semnificativ”, susține ministrul Economiei, Calmîc.

În ceea ce privește banii pentru panouri, ca de obicei, aceștia provin de la campania socială „Iubesc Moldova”, inițiată de Igor Dodon. Tot prin intermediul acesteia a fost finanțată și vacanța președintelui pe muntele Athos, unde s-a odihnit împreună cu mai mulți socialiști.

„Cam câți bani au fost alocați? – Nu pot să vă spun, că nu mă ocup nici de subiectele financiare. Campania „Iubesc Moldova” și ei vă spun cu exactitate”, afirmă Ion Ceban.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram