Își comemorează camarazii printr-un campionat. Pompierii și salvatorii organizează în aceste zile aplicații în memoria celor decedați la datorie. La Direcția Salvatori și Pompieri a fost inaugurată o placă comemorativă. La eveniment au participat și rudele celor decedați. Salvatorii recunosc că salariul pe care îl primesc este mizer în comparație cu riscul la care se expun, dar pasiunea pentru munca lor îi ajută să înfrunte lipsurile.

Printre pompierii comemorați a fost și Ivan Mogailîc, cel care anul trecut a murit în timp ce încerca să salveze mai multe persoane dintr-un depozit care ardea. Colegul său își aduce aminte cu drag de el și spune că e unicul său prieten care a decedat în misiune.

Dnul Ion mi-a fost coleg, subaltern și foarte bun prieten. În ziua când s-a întâmplat totul, am fost împreuna la acel incendiu și cunosc în detalii foarte bine cum s-a întâmplat. A luptat și el foarte mult și noi am luptat foarte mult la acest incendiu. A fost un incendiu destul de complicat pentru noi”, afirmă șeful Centrului de Intervenție Operativă, Anatol Medalnicov.

Cu lacrimi în ochi își amintesc de cei care s-au jertfit pentru alții rudele salvatorilor. Soțul Galinei a decedat când a încercat să stingă un incendiu la Soroca, acum 10 ani. A lăsat în urmă un băiat, Nichita.

Nu pot să vă spun, a fost strașnic. Știind că îmi trimit soțul la serviciu, dar răspunsul este că nu-i”, spune Galina Ghimlețchi, soția pompierului decedat

Acest tată și-a pierdut ambii feciori în misiune. „S-a ntâmplat, au venit la lucru, dar acasă nu au mai venit și noi, părinții, am suferit”.

Salariile mici sunt o problemă, dar și pasiunea de a salva vieți contează.

Nu este destul de motivant, dar neavând necesitatea. Dar ce salariu aveți? 3500 de lei. Cu riscul de ați pierde viața.

Cinstit, nu chiar. Undeva de la 4 până la 5”.

Nu chiar. Pentru altceva lucrăm aici. Pentru ce? Din plăcere.”

Participanții la competiție s-au întrecut la alergat.

Normal. Cum vă simțiți? Data viitoare. Tot e bine”.

Greu. Timpul de afară, ploaia a pornit. Cred că e norocul, pentru că se le unești e greu”.

Competiția se desfășoară anual din 1993. Astăzi, la Valea Morilor, a avut loc prima probă – depășirea pistei cu obstacole. Mâine, urmează urcarea pe scară și pătrunderea prin geam la etajul 4. Vineri va avea loc ultima proba și, tot atunci, vor fi desemnați câștigătorii.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!