/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 646: Ordinul lui Zelenski și oferta lui Orban! SUA: Rusia vrea să distrugă sistemul energetic ucrainean

/GRAFIC/ Grădinița și gimnaziul din satul Petrunea, aprovizionate cu pâine de la firma primarului

06 octombrie 2017, ora 11:20

PRIMARUL DIN PETRUNEA: „CEA MAI BUNĂ PÂINE DIN RAION”

Alesul local este fondatorul firmei „Iunalis-Agro” SRL, care este fapt o brutărie destul de cunoscută în raionul Glodeni. În prezent, afacerea este administrată de soția primarului, Lidia Nastas. De când Iurie Nastas este în funcţia de primar, această firmă a câştigat o licitație de achiziții publice pentru aprovizionarea grădiniței din sat cu produse de panificaţie. Este vorba despre un contract de peste 21 de mii de lei, semnat în luna aprilie a anului trecut.

Alesul local nu vede un eventual conflict de interese în faptul că acel contract a fost semnat de el ca primar
și de soția sa ca prestatoare de servicii. El susține că atât timp cât produsele de panificație sunt de calitate, nu pot exista interdicții ca brutăria sa să participe la concursuri publice organizate de primăria Petrunea. „Noi îndestulăm grădinița din localitate. Dar de ce să fie un conflict de interese? Nu m-am gândit la chestia asta. Noi în sat nu avem un alt agent economic care să se ocupe cu pâinea. Noi aprovizionam grădinița și mai înainte și nu de când eu sunt primar. Noi nu avem nici un interes să ne îmbogățim. Dăm pâine ieftină, cea mai bună din raion. Am câștigat mai multe licitații în Glodeni”, a menționat primarul.

Se pare că Iurie Nastas nu înțelege ce presupune un conflict de interese, deoarece acesta a explicat că nu a avut nici un conflict cu alți agenți economici. „D-voastră îmi spuneți de un conflict, dar eu nu am avut nici unul cu alți agenți economici. Dacă participau la concurs și alte firme, atunci mai înțelegeam că s-ar putea să apară un conflict, dar așa… Înțeleg când sunt vreo șapte agenți economici și eu ca primar aș fi ales firma noastră. Atunci înțelegeam că l-am dat într-o parte pe cineva. Dar vă asigur că nu a fost și nici nu este un conflict”, a adăugat primarul.

Pe de altă parte, Adela Griciuc, șefa Direcției control interese personale din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI), îl contrazice pe primar și afirmă că aici ar putea fi vorba despre un conflict de interese consumat. Ea a precizat pentru Moldova Curată că deși ANI acum nu examinează aceste abateri, din cauza reformării instituției, totuși sesizările sunt colectate pentru a fi examinate atunci când ANI va deveni funcțională.

PRIMARUL AR PUTEA SĂ-ȘI PIARDĂ MANDATUL

Menționăm că potrivit noii legi privind declararea averii și a intereselor personale, contractele de achiziții
semnate în conflict de interese ar putea fi anulate, iar primarul riscă să își piardă mandatul dacă ANI va stabili încălcarea de către Iurie Nastas a regimului conflictului de interese. Noua lege intrată în vigoare anul trecut stabilește că „fapta subiectului declarării în privința căruia s-a constatat că acesta a soluționat o cerere/un demers, a emis/adoptat un act administrativ, a încheiat, direct sau prin intermediul unei persoane terţe, un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese constituie temei pentru încetarea mandatului…”.

FIRMA PRIMARULUI ȘI BANII PUBLICI

Pe lângă contractul cu primăria Petrunea, firma „Iunalis-Agro” SRL a câştigat în raionul Glodeni alte 17
contracte de achiziţii publice în perioada anilor 2012-2016, în valoare de peste un 1 216 803 de lei. Alesul local a avut același argument: contracte sunt multe, deoarece pâinea este de calitate foarte bună. Acesta a precizat că brutăria familiei aprovizionează cu pâine și gimnaziul din Petrunea, doar că de această dată Direcția raională de învățământ a fost cea care a organizat concursurile de achiziții.

Lilia Zaharia, www.moldovacurata.md

TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram